Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viņķele: Ierosināts kriminālprocess par iespējamiem pārkāpumiem IKT iepirkumos

Pēc Veselības ministrijas (VM) iesnieguma Valsts policijā (VP) ir ierosināts kriminālprocess par iespējamiem pārkāpumiem divos informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) iepirkumos, kuros ministrija saskatījusi krāpniecības pazīmes, svētdien mikrobologošanas vietnē Twitter paziņojusi veselības ministre Ilze Viņķele (A/P).

Savā ierakstā viņa norādījusi, ka vēstuli par kriminālprocesa ierosināšanu viņa saņēmusi šonedēļ. Savukārt process ierosināts aizdomās par krāpšanos ar Owitech licencēm VM IKT centralizācijas projektā. Ministre atzīmējusi, ka ar interesi sekos notikumu attīstībai. 

LETA jūnijā vēstīja, ka VM vērsusies policijā saistībā ar aizdomām par pārkāpumiem IKT iepirkumos. Ministres padomnieks Edgars Skvariks (A/P) pavēstīja, ka informācija un atzinumi par šiem projektiem nosūtīti VP, bet informācija par iespējamiem konkurenci ierobežojošiem apstākļiem nodota arī Konkurences padomei.

Skvariks norādīja, ka VM turpina saraksti ar pakalpojumu piegādātājiem, lai vienotos par finansējuma atmaksāšanu, kā arī VM neizslēdzot iespēju vērsties tiesā.

Viņķele ir paziņojusi, ka divos ministrijas IKT projektos esot vērojama "nopietna politiska intervence" un krāpniecības pazīmes.

Viens no tiem ir iepirkums par tā sauktās divu pakalpojumu grozu apdrošināšanas sistēmas ieviešanai nepieciešamās Valsts veselības apdrošināšanas datu bāzes izveidi, kam valsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīja finansējumu līdz 1,9 miljonu eiro apmērā, savukārt otrs ir ministrijas IKT centralizācijas projekts, kurā bija paredzēts ieguldīt 3,5 miljonus eiro. 

Viņķele stāstīja, ka VM pasūtīja divas pārbaudes abos šajos projektos. Datu bāzes izveides projektā pieaicinātie eksperti konstatējuši apšaubāmu nepieciešamību 315 000 eiro izlietojumam iekārtu iegādei pagājušā gada beigās. Tikmēr IKT centralizācijas projektā pārbaudēs konstatēti apšaubāmi darījumi par gandrīz 600 000 eiro.

Pārbaužu rezultātā radušās aizdomas, ka abos projektos progammatūrai iegādātas pilnīgi citas un ievērojami dārgākas licences, turklāt abos projektos tās nav fiziski identificētas. Tāpat, pēc Viņķeles vārdiem, vērojams, ka šajos iepirkumos ierobežota konkurence, jo izskatoties, ka iepirkumi veidoti konkrētiem komersantiem.

Iepriekšējā veselības ministre Anda Čakša (JV) Viņķeles pārmetumus ir nosaukusi par "gļēvulīgu neizdarības piesegšanu", jo Viņķelei neesot izdevies izveidot vienu veselības pakalpojumu grozu, nav nekādas virzības e-veselībā un kopumā neesot izdarīts neviens jauns darbs.

Portāla LSM.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka VM pasūtītajā ekspertu sākotnēja izvērtējumā secināts, ka Veselības aprūpes finansēšanas likuma informācijas sistēmas vajadzībām Elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS) iegādāta drošības pakalpojuma licence GrayWolf. Eksperti nesaskatīja pamatojumu, kāpēc šo pakalpojumu pirka, kad sistēmu vēl nebija sākuši izstrādāt.

Nacionālais veselības dienests (NVD) GrayWolf licenču iegādei no 2014. līdz 2019.gadam iztērējis aptuveni 229 000 eiro.

Pārbaudē konstatētais arī radījis aizdomas, ka VM informācijas sistēmu centralizācijas projektā iegādātas OWITech programmatūras licences faktiski ir cita, ASV uzņēmuma, ražots produkts, kas tika "pārpakots" un tirgots par trīs ceturtdaļām dārgāk.

Viņķele maija vidū informēja, ka VM apturēja līgumu par licenču iegādi aptuveni 300 000 eiro apmērā, taču aptuveni 200 000 eiro ir samaksāti.

Tiesības veidot tehnisko specifikāciju licenču iegādei tirgus aptaujā ieguva SIA Forceo Consulting, liecina LSM.lv rīcībā esošā informācija.

 

Top komentāri

Bruno
B
Kaut jo līdzīgu tagad mēģina dabūt cauri uzņēmumu reģistrs un tieslietu ministrija. Miljoni no valsts budžeta, kas tiek izkaisīti vējā! Vai arī iebirst kādās kabatās?
admin
a
Mēs jau cerējām,ka vinķelei ierosināts tas process!!!
viņas nodarītais ļaunums
v
Latvijai un tās iedzīvotājiem krietni pārsniedz jebkura iepirkuma apmērus
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas