Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Virusoloģe: Āfrikas cūku mēris var kļūt bīstams cilvēkiem

Laikus neapturot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, tas var mainīties un kļūt bīstams arī cilvēkiem – šādu brīdinājumu LTV _Panorāma_i paudusi vadošā Latvijas virusoloģe Vaira Īrisa Kalniņa. Speciāliste uzsver – sabiedrība pārāk bezatbildīgi izturas pret drošības pasākumiem, kas jāievēro, lai slimību apturētu, paļaujoties – pašu veselībai tā nav bīstama.

"Viņš [vīruss] nav, nav bīstams, bet tad notiek apstākļu sakritība un viņš kļūst bīstams. Vajag tikai sākt vairoties," skaidro Kalniņa. Netrūkst gadījumu, kad vīruss pielāgojas jaunam pārnesētājam.

Atšķirībā no, piemēram, putnu gripas, ĀCM genoms ir stabils un mutācijas ir reta parādība, bet ne neiespējama. "Nekur nav garantijas, ka šī vīrusa populācija jau neeksistē, jo ir jau atklāti vairāki ĀCM vīrusu veidi," norāda Latvijas vadošā virusoloģe. Iespējams, ka ļoti retos gadījumos vīruss spējīgs pārvarēt sugu barjeru.

Speciāliste satraukta par Latvijas iedzīvotāju bezatbildīgo izturēšanos pret ĀCM vīrusu. Par aizbildinājumu kalpo tas, ka vīruss nav bīstams cilvēkam. Jo plašāka un ilglaicīgāka būs slimības izplatība dzīvnieku vidū, jo lielāka iespēja, ka tā spētu pārvarēt sugu barjeru, skaidro ārsti. Pasaulē aizvien biežāk sastopama dažādu vīrusu izplatība tiem neraksturīgā vidē, kas lielā mērā saistīts ar klimata pārmaiņām un augošo ceļošanas kultūru.

Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ziņo par nu jau kārtējiem ĀCM gadījumiem Valkas pusē un arī pierobežā ar Baltkrieviju. Šobrīd ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 56 meža cūkām un 59 ĀCM inficētajām mājas cūkām 28 cūku novietnēs - 27 piemājas saimniecībās un 1 cūku fermā, jau iznīcinātas 484 mājas cūkas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas