Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

VK: Aizsardzības nozares iestāžu darbinieku atlīdzības aprēķinos nav ievēroti normatīvie akti

Aizsardzības nozares iestāžu darbiniekiem izmaksājamās atlīdzības aprēķinos veidojas neatbilstības un nav ievēroti normatīvie akti, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par 2012.gada pārskata sagatavošanas pareizību.

Valsts kontrole secinājusi, ka Aizsardzības ministrijas (AM) noteiktā mēnešalgas aprēķina kārtība darbiniekiem, kuriem noteikts summētais darba laiks, paredzot virsstundu aprēķinu un apmaksu viena mēneša ietvaros, neatbilst normatīvajiem aktiem, kā rezultātā aizsardzības nozares darbiniekiem, kuriem ir noteikts summētais darba laiks, darba samaksa par virsstundu darbu tiek aprēķināta gan lielākā, gan mazākā apmērā. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrā (VAMOIC) strādājošie, kuriem noteikts summētais darba laiks, četru mēnešu laikā nodarbināti vairāk par 144 stundām virs normālā darba laika.

Ņemot vērā, ka normatīvajos aktos nav sniegts termina "pamatdienesta vieta Latvijā" skaidrojums, pastāv risks, ka atšķirīga minētā termina piemērošana aizsardzības nozares iestādēs var ietekmēt karavīram aprēķināto izdienas pabalsta apmēru, uzsver VK.

Lai nodrošinātu normatīvo aktu ievērošanu, VK ierosinājusi vairākas rekomendācijas.

Valsts kontrole norāda, ka AM no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2012.gadā ir piešķirti 112 578 lati, lai novērstu avārijas situāciju Virsnieku saieta namā Liepājā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras un mākslas piemineklis. VK uzskata, ka nauda ir piešķirta iepriekš prognozējamu, ikgadējā valsts budžeta likumā plānojamu izdevumu segšanai, jo par avārijas situāciju Virsnieku saieta namā AM bija informēta jau 2010.gadā.

Izvērtējot iepriekšējā Valsts kontroles revīzijā sniegtā ieteikuma izpildi, konstatēts, ka NBS komandieris 2013.gadā ir izdevis pavēles par karavīru nosūtīšanu uz studijām Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) profesionālā maģistra studiju programmā un ir uzdevis NBS vienību komandieriem noslēgt ar karavīriem līgumus par izglītības iegūšanu normatīvajā aktā noteiktajā kārtībā. VK secinājusi, ka iepriekšējā revīzijā sniegtais ieteikums nav ieviests, jo, kaut arī AM ir veikusi pasākumus ieteikuma ieviešanai, līgumi ar NAA profesionālā maģistra studiju programmā patlaban studējošajiem 27 NBS karavīriem AM iekšējā normatīvajā aktā noteiktajā kārtībā nav noslēgti, turklāt NBS nav nodrošināta NBS komandiera pavēles izpilde. Līdz ar to vēl arvien pastāv risks valsts budžeta līdzekļu atgūšanai par karavīru apmācību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas