Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VVD: Ugunsdzēsēju putas Ičā piesārņojumu varēja radīt lielās koncentrācijas dēļ

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mācību laikā izmantotās putas varētu būt izraisījušas zivju slāpšanu, jo lietotas pārāk lielā koncentrācijā, ņemot vērā Ičas upes ūdens apjomu - šo versiju pašlaik pēc nule iegūto toksisko analīžu rezultātu saņemšanas pārbauda Valsts Vides dienests (VVD).

VVD Rēzeknes reģionālās vides pārvaldes vadītāja Ērika Ruskule portālam Diena.lv norādīja, ka VUGD jau daudzus gadus izmantotās putas ir sertificētas lietošanai Eiropas Savienībā, taču šajā gadījumā problēma varētu būt bijusi tieši ūdens daudzumā, kur putas noplūst - Ičas upē, kur salīdzinot, piemēram, ar Daugavu, "ūdens ir vardei līdz vēderam", pārāk lielas koncentrācijas dēļ iespējams toksisks piesārņojums. Pašlaik VVD eksperti vēl aprēķina un pārbauda šo ugunsdzēsības putu ietekmi uz Ičas upes ekosistēmu un vai nav iespējama to ilglaicīgāka ļaundabīga ietekme.

Gala slēdzienu VVD sola sniegt jau tuvākajā laikā. Līdz ar to VVD arī varētu sniegt rekomendācijas, kādos vides apstākļos šādas putas nevajadzētu lietot, sacīja Ruskule.

Jau vēstīts, ka VUGD novembra sākumā noliedza iespējamo saistību ar notikušo piesārņojumu Ičas upē, kādēļ noslāpa simtiem zivju, un norādīja, ka 26.septembrī VUGD Balvu daļas pie Ičas notikušajās mācībās izmantotās putas ir sertificētas un tiek lietotas daudzviet Eiropā.

SIA Vides audits laboratorijā veikto analīžu rezultāti parāda, ka ugunsdzēsības putu sastāvā esošās virsmas aktīvās vielas ir konstatētas no Ičas upes ņemtajos ūdens un augsnes paraugos, Dienai apliecināja VVD ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Aina Stašāne. Proti, upe ir piesārņota ar ugunsdzēsībā izmantotām putām.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) Dienai VVD secinājumus, ka Ičas upes piesārņojums varētu būt uz ugunsdzēsēju sirdsapziņas, nodēvēja par pārsteidzīgiem apgalvojumiem.

"Ir nedaudz dīvaini, ka valsts iestādes šādi risina savas attiecības caur medijiem," viņš teica un aicināja vides dienestu izteikt apgalvojumus tikai pēc pilnīgas analīžu pabeigšanas. Tomēr ministrs arī atzina - lai pēc iespējas ātrāk tiktu skaidrībā, kas vainojams zivju masveida slāpšanā, VUGD sākta dienesta pārbaude, izmeklēšanu par notikušo veic arī Valsts policija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas