Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Zaļās reformas kavējas

Gaidot vēl vasarā pieteiktās reformas atjaunojamo energoresursu (AER) jomā, nozares asociācijas jau paguvušas ar sūdzību vērsties Eiropas Komisijā. Tikmēr uzsnidzis sniegs, un Ekonomikas ministrija (EM) joprojām strādā pie jaunā zaļās enerģijas atbalsta mehānisma, ko solīja likt valdībai uz galda vēl oktobrī un novembrī. Visticamāk, šogad līdz Ministru kabinetam pagūs nonākt tikai ziņojums par elektroenerģijas cenu pieauguma prognozēm, ne pats piedāvājums.

Diena jau rakstīja, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) asi kritizēja līdzšinējo AER valsts atbalsta sistēmu, kas ietver risku par desmitkārtīgu ietekmes palielināšanos uz elektroenerģijas tarifu. Ministrija sāka darbu pie jauna mehānisma izstrādes un vairākkārt tikusies ar iesaistītajām pusēm. Tomēr līdz valdībai piedāvājumu aiznest vēl nav izdevies - ieilgušas sarunas ar ieinteresētajām pusēm, turklāt pirms tam iecerēts sabiedrībai parādīt prognozējamo cenu pieaugumu. Premjera Valda Dombrovska (V) padomnieks Mārtiņš Panke Dienai uzsvēra, ka EM regulējumu attiecībā uz atbalstu prezentēja gan nevalstiskajām organizācijām, gan regulatoram un plānots, ka formāli tās virzību sāks pēc EM ziņojuma par elektroenerģijas cenām un to pieauguma riskiem.

Šaušalīgas prognozes

Viens no ministrijas uzdevumiem AER jomā ir sagatavot ziņojumu par elektroenerģijas cenu prognozēm un priekšlikumiem, kā varētu mazināt cenu pieaugumu saistībā ar izsniegtajām atļaujām saņemt valsts atbalstu zaļās enerģijas ražošanai. «Cenu prognozes elektroenerģijai, kas vairāk vai mazāk gatavas, tās ir diezgan šaušalīgas. Kad ieraudzīsim, kāds mājsaimniecību un industriālo patērētāju potenciālais cenu pieaugums, tad būs skaidrs - kaut kas ir jādara ar vēsturisko atbalstu, tas ir jārevidē ar atpakaļejošu datumu. Tajā brīdī, kad parādīsim, kā tas izskatās, šaubos, ka sabiedrība to norīs,» novembrī intervijai Dienā uzsvēra D. Pavļuts.

Kopš tā laika pagājis teju mēnesis, bet informatīvais ziņojums joprojām top, un tiek solīts, ka līdz MK tas nonāks šogad. Iecerēts, ka ziņojumā būs analīze par elektroenerģijas cenu prognozēm, to ietekmējošajiem faktoriem un iespējamajām rīcības alternatīvām, lai cenu pieauguma riskus mazinātu un palīdzētu Latvijas ekonomikai saglabāt un nākotnē uzlabot starptautisko konkurētspēju.

Pretējas intereses

Ieinteresēto pušu skatījumu nesakritība ir manāma jau kopš reformu pieteikuma, arī D. Pavļuts atzina, ka viedokļi par EM izstrādātajiem atbalsta mehānisma priekšlikumiem ir diametrāli pretēji. To arī parāda vairāku AER nozares asociāciju sūdzība Eiropas Komisijā, kurā tās norāda uz iespējamiem Latvijas pārkāpumiem AER izmantošanas veicināšanas direktīvas un citu Eiropas Savienības tiesību normu izpildē, vēstīja aģentūra LETA. Pretēji AER nozares asociāciju nostājai atbalstu EM pieteiktajām reformām iepriekš pauda lielāko būvmateriālu ražotāji, kas patērē būtisku elektroenerģijas daļu.

EM stāsta, ka pašlaik tiek aktīvi pārrunāti priekšlikumi likuma grozījumiem ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, kā arī lielākajām nozaru asociācijām. Plānotie grozījumi uz valdības māju varētu nonākt pēc tam, kad noslēgsies minētās sarunas un Ministru kabinetā būs izskatīts informatīvais ziņojums par elektroenerģijas cenu pieauguma prognozēm.

Kamēr ministrija runā par rosīgu darbu pie jaunā mehānisma, Dienas aptaujātās AER nozares asociācijas līdz šim notikušās sarunas kritizē. EM izveidojusi darba grupu, kurā kopā ar iesaistītajām pusēm strādā ar šiem jautājumiem, stāsta Latvijas Biogāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Kārkliņš. Jautājumu tika solīts sakārtot līdz novembra sākumam, taču šajā laikā notikušas divas sarunas, kas neesot bijušas ražīgas. «Šobrīd tā ir plika muldēšana,» uzsver A. Kārkliņš. Plānos bija organizēt sarunu apaļo galdu, tomēr arī ar šo ieceri nav veicies gludi - tā vairākkārt atlikta un nu paredzēta janvāra vidū. Ne mazāk kritikas dzirdams arī no Latvijas Vēja enerģijas asociācijas pārstāvja Paula Barona, kurš norāda uz runām un solījumiem, bet reāli nekas neesot tapis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas