Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Zem ASV universitātes uziets kapulauks var pamatīgi iecirst pa kabatu

Misisipi Universitāte, iespējams, celta uz zemes, kur varētu būt apglabāti pat 7000 cilvēki, vēsta BBC. Šajā vietā, kur nu atrodas universitātes studentu pilsētiņa, savulaik apraktas štatā pirmās psihiatriskās slimnīcas pacientu mirstīgās atliekas.

Tā kā universitātes vadība plāno jaunus būvdarbus un skolas paplašināšanu, kapulaukā uzieto cilvēku mirstīgās atliekas var nākties pārapbedīt. Tas ievērojami sadārdzinātu plānotos būvdarbus.

Tiek lēsts, ka katra cilvēka pārapbedīšana izmaksās līdz 2700 eiro, tātad kopumā par 7000 cilvēku pārapbedīšanu būtu jāsamaksā 18,9 miljoni. Pašlaik tiek meklētas pēc iespējas izdevīgākas alternatīvas vai risinājumi, piemēram, par pārapbedīšanu, izmantojot nevis ārpakalpojumus, bet pašas universitātes cilvēkresursus. Tādējādi 7000 cilvēkus varētu pārapbedīt par nepilniem 370 tūkstošiem eiro gadā astoņu gadu periodā.

Tālejošāki plāni paredz izveidot arī memoriālu un laboratoriju, kurā tiktu pētītas kādreizējās psihiatriskās slimnīcas pacientu mirstīgās atliekas, apģērba fragmenti un citas izrakšanas gaitā uzietās vēstures liecības. Atradumu izpētei izveidota atsevišķa akadēmiķu konsorcijs.

Pētnieki uzsver, ka apbedījums būs lielisks resurss, lai izpētītu psihiatrijas pacientu ārstēšanas metodes attiecīgajā laika periodā un papildinātu medicīnas vēstures grāmatu.

Misisipi psihiatriskā slimnīca tika uzcelta 1855.gadā un darbojās līdz 1935.gadam. Pieejamie dokumenti liecina, ka laika periodā no 1855. līdz 1877.gadam katrs piektais slimnīcas pacients gāja bojā. Vislielākais pacientu pieplūdums slimnīcā bija ASV pilsoņu kara laikā, kad tur uzturējās ap 6000 cilvēku. Pirmos apbedījumus Misisipi Universitātes teritorijā atklāja 2013.gadā ceļa būvniecības laikā. Gadu vēlāk jau bija uzieti vairāk nekā 1000 zārki.

 

Top komentāri

mākslinieks
m
muļķīgs virsraksts un pati tēma. "kapulauks... iesist pa kabatu". šis veicina garīgo vērtību degradāciju un necieņu pret vēsturi. protams, ka vajag pārapbedīt, un to amerikāņi mierīgi var atļauties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas