Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zemnieki satraukti par stārķu izplatību

Šobrīd stārķi, atlidojuši no siltajām zemēm, jau apdzīvo savas stārķu ligzdas un sāk perēt mazuļus. Stārķu ligzdas jau izsenis tiek vītas cilvēku mājokļu tuvumā, uz māju jumtiem, bet pēdējos gados par stārķu ligzdu mājvietu kļūst elektrības stabi. Tas ir iemesls, kāpēc nereti laukos bojājas līnijas un zūd elektrība, sūkstās zemnieki. Turklāt ne viens vien zemnieks laukos, apstrādājot zemi, ir saskāries arī ar stārķu negausību, izēdot visu, kas kustas, tostarp visus mazos putnēnus un pat mazos zaķus, vēsta Latvijas Radio.

Līksnas pagastā zemnieks Edgars Ivbulis nav vienīgais, kuru satrauc stārķu ligzdas tuvumus. Ne jau pašu putnu vai ligzdas dēļ, bet gan tāpēc, ka ligzda ir uz elektrības staba un tādēļ regulāri jārēķinās ar elektrības zudumiem un ar šo putnu plēsonību, stāsta zemnieks.

Latvijā saskaitīti ap 10 600 stārķu pāru, kas ir 5 % no visas pasaules baltajiem stārķiem. Ligzdu izvietojuma blīvums ir viens no augstākajiem Eiropā - līdz pat 65 ligzdām uz katriem 100 km lauksaimniecības zemju. Stārķu blīvums liecina par dabas vides veselību un bagātību. Stārķi ir mūsu vērtība un ar tiem ir jārēķinās , saka Daugavpils universitātes biologs Indulis Krams.

Stārķus jāuztver kā dabas sastāvdaļu un daba pati regulē visu. Tas ir dziļi filozofisks jautājums, saka dabas pētnieks Indulis Krams, atbildot arī uz cilvēku bažām, par to, ka stārķu Latvijā kļūstot arvien vairāk.
Cilvēkiem jāspēj respektēt dabu, uzsver dabas pētnieki. Tajā pašā laikā arī dabai nevajadzētu traucēt cilvēkiem, iespējams, nevajadzētu atbalstīt stārķu ligzdu atrašanos uz elektrības stabiem vai uz līdzīgiem industriāliem objektiem, kā dēļ rodas reāli zaudējumi cilvēkiem, piemēram, nedarbojas ledusskapji vai slaukšanas iekārtas. Taču tas viss ir pašu cilvēku izvēles un lēmumu ziņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas