Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zinātnieki nesaskata riskus Stambulas konvencijas ieviešanai

Zinātnieki nesaskata riskus Stambulas konvencijas ieviešanai, norādot, ka vardarbība pret sievieti ir ļoti nopietna problēma, tādēļ konvencijas ratifikācija būtu vēlama, liecināja trešdien Latvijas Zinātņu akadēmijā notikušajā konsīlijā "Par Stambulas konvenciju" paustie dalībnieku viedokļi.

Kā aģentūrai LETA norādīja ekonomikas zinātņu doktore Raita Karnīte, diskusijas konsīlijā bijušas karstas un konstruktīvas, vienlaikus dažbrīd dalībnieki novirzījušies no tēmas, aizstāvot cīņu pret vardarbību, nesaistot to ar pašu konvenciju. Konsīlijā izteiktas bija divu pretstāvošas puses, kurā viena puse konvencijas ieviešanai riskus nesaskatīja, taču otra norādīja uz potenciālām negatīvām sekām ieviešot konvenciju.

Latvijas Universitātes (LU) Juridiskā fakultātes profesore Kristīne Dupate skaidroja, ka nesaskata sabiedrībā aktualizētos citu pušu riskus attiecībā uz konvencijas ratifikāciju. Savukārt LU asociētā profesore bibliskajā teoloģijā Dace Balode uzsvēra, ka pati konvencijas ieviešana neko nemainīs jautājumā par vardarbības apkarošanu, jo svarīga ir cilvēku attieksme pret vardarbību un likumu ievērošana. Arī Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji ziņoja, ka gatavojoties konvencijas ieviešanai jau tikuši izstrādāti un ieviesti daudzi likumi.

Konvencijas pretinieki, kuru vidū bija, piemēram, Latvijas Romas katoļu baznīcas metropolīts Zbigņevs Stankēvičs un Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL), norādīja, ka konvencijas ieviešana jāatliek līdz brīdim, kamēr sabiedrībai pietiekami nav izskaidrota konvencijas būtība un precīzāk iztulkoti konvencijā ietvertie jēdzieni, kā piemēru minot jēdzienu "sociālais dzimums".

Konsīlijā tika analizēta saistībā ar diviem procesiem - vardarbību un līdztiesību/vienlīdzību ikdienā.

Eksperti meklēja atbildes uz tādiem jautājumiem kā, vai Stambulas konvencija ir tikai par dzimumu līdztiesību un kādas jomas tā ietekmē. Eksperti diskutēja, kas ir vardarbība un līdztiesība/vienlīdzība ikdienā, kā tās izpaužas, un kā mazināt vai nepieļaut vardarbību. Tāpat eksperti sprieda, kas notiktu, ja Latvija neratificētu Stambulas konvenciju.

Konsīlija rezultāti tiks apkopoti "Konsīlija slēdzienā".

Jau ziņots, ka pagaidām no valdošās koalīcijas frakcijām tikai Vienotība atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, liecina politiķu paustais.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) ir pārliecināts, ka konvencijas ratificēšana liks ieviest sociālā dzimuma konstrukciju, to viņš iepriekš pauda intervijā Latvijas Televīzijai. Ministra ieskatā, konvencijas ratificēšana uzliek valstīm par pienākumu mainīt izglītības un veselības aizsardzības sistēmu un citas jomas, kas ir nacionālo valstu kompetence.

Savukārt labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība) uzskata, ka pret konvenciju tiek izmantoti argumenti, kuriem pamatojumu dokumentā atrast nav iespējams, bet Ārlietu ministrija norādījusi, ka Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir atbildība nekavēt Stambulas konvencijas ratifikācijas procesu.

Top komentāri

ļuļa
ļ
nav ko murgot un ieveist kaut kādas šaubīgas konvencijas - visa veida vardarbība jau ir paredzēta un apskatīta kriminālkodeksā. savukārt tajā pat vācijā, kas šo konvenciju ir ratificējusi, katru dienu piekauj un izvaro sievietes, sadur un pat nodur sievietes par musulmaņu goda aizskaršanu utt. un nav kaut kā manīts, ka kaut vienu migrantu ši pati konvencija būtu atturējusi no izvarošanas.
trīne
t
Vīriešu un sieviešu tiesību nošķiršana atgādina Domostroju (1590). Un, kas ir `sociālais dzimums`, tik tiešām nekur nav skaidri formulēts. Un pasniegt `sociālo dzimumu` un `dzimti` kā sinonīmus vispār ir absurds. Normālā sabiedrībā absolūtajam vairākumam cilvēku ir noteiks dzimums jeb dzimte (tas ir, abi vārdi ir sinonīmi, kaut sastopama arī to plašāka lietošana: cilvēku dzimums atšķirībā no dzīvniekiem, sieviešu dzimte gramatikā utt.).
melnais humors
m
Nākamais solis pēc konvencijas apstiprināšanas obligāta sociālā dzimuma un pārējo gendera glupību ieviešana. Turklāt ir paredzēts izveidot pārnacionālu kontrolējošu un uzraugošu organizāciju. Priekš kam tas viss vajadzīgs? Tā jau no Latvijas suverenitātes gandrīz nekā nav palicis. Vēl feminisma un gendera idiotijas murgus mums vajag? Priekš kam?!?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas