Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ziņojums: Valsts pārvaldē trūkst komunikācijas tehnoloģiju speciālistu

Valsts pārvaldē trūkst komunikācijas tehnoloģiju speciālistu. Turklāt institūcijas savus resursus kiberdrošībai uzmanību pievērš tikai pēc nozīmīgiem incidentiem, liecina šodien valdībā skatītais ziņojums par Latvijas kiberdrošības stratēģijas 2014.-2018.gadam rīcības plānā noteikto uzdevumu izpildes gaitu.

Valdība ziņojumu skatīja aiz slēgtām durvīm.Starp svarīgākajiem izpildītajiem uzdevumiem pārskata perioda laikā minēta Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē, kuras laikā liela uzmanība tika veltīta informācijas un komunikācijas tehnoloģiju drošības stiprināšanas jautājumiem. Vienlaikus tika stiprināta Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) kapacitāte. Valsts komunikācijas tehnoloģiju risinājumos un infrastruktūrā tika organizēti ielaušanās testi un izveidota agrās brīdināšanas sistēma. Tāpat starp īstenotajiem uzdevumiem ir minami veiktie grozījumi Latvijas kiberdrošības jomu regulējošajos normatīvajos aktos.Rīcības plāna uzdevumu izpildes starpposma izvērtēšanas gaitā ir identificētas arī vairākas problēmas. Ņemot vērā kibertelpas nemitīgo attīstību, kiberdrošības stiprināšana gan politiskā, gan tehniskā līmenī ir pastāvīgs process, kam nepieciešams konstants un sistemātisks cilvēku darba un finanšu resursu ieguldījums un cieša sadarbība starp valsts institūcijām, taču atsevišķās nozarēs trūkst politikas veidotāju, kas virzītu šo jautājumu izpildi.Komunikācijas tehnoloģiju profesionāļu trūkums valsts pārvaldē ir jūtams ne tikai drošības jomā, bet arī vispārējā šo tehnoloģiju projektu vadībā. Bieži ir arī novērojama tendence, ka institūcijas uzmanību savu resursu kiberdrošībai pievērš tikai pēc kādiem nozīmīgiem incidentiem, piemēram, kiberuzbrukuma institūcijas mājaslapai. Stratēģijās iekļauto uzdevumu īstenošanai ir nepieciešams arī atbilstošs finansējums, tostarp no ES struktūrfondu līdzekļiem.Lai veicinātu Latvijas kiberdrošības politikas koordinētu un vienotu pieeju un stiprinātu nacionālās kiberdrošības kapacitāti un spējas, ir nepieciešams prioritizēt kiberdrošības jautājumus nacionālā līmenī, palielināt finansējumu kiberdrošības stiprināšanas pasākumiem, veicināt valsts atalgojuma sistēmas konkurētspēju un stiprināt kibernoziegumu atklāšanas un izmeklēšanas kapacitāti, izveidojot vienotu specializētu struktūrvienību kibernoziegumu apkarošanai Valsts policijas sastāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas