Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ZM apturējusi vairāk nekā miljona latu vērto zušu mazuļu iepirkumu

Zemkopības ministrija apturējusi vairāk nekā viena miljona latu vērto zušu mazuļu iepirkumu, jo atklātībā nonākušas ziņas par iespējamu negodprātīgu rīcību, svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Saņemta neoficiāla informācija, ka iepriekšējos divos gados valsts par ievestajiem zivju mazuļiem varētu būt pārmaksājusi vismaz četras reizes. Nekā personīga veiktā izmeklēšana atklāj, ka iepirkumā darbojusies starpniekfirma,  kam šis, iespējams, bijis vienīgais darījums tā pastāvēšanas vēsturē.

Iepirkumu Zemkopības ministrija uzticēja veikt valsts zinātniskajam centram BIOR, kas ar pieredzi zivju audzēšanā un izpētē. BIOR izsludināja konkursu. Informācija, ka Latvija iepirks zušus parādījās arī Eiropas Savienības vēstneša pielikumā. Pieteicās tikai viens pretendents – Čehijā reģistrēts uzņēmums. 2011. gadā Latvijas upēs un ezeros nonāca vairāk nekā 300 000 zušu mazuļu, par kuriem valsts institūts samaksāja 205 020 latu. Nākamajā gadā jau atkal uzvarēja šī pati Čehijā reģistrētā firma, bet nu jau Latvijas iekšējos ūdeņos ielaida vairāk nekā miljonu caurspīdīgajām lapiņām līdzīgos mazuļus. Arī rēķins bija ievērojamāks -  576 800 tūkstoši latu.

Šonedēļ bija jāizsludina pēdējais iepirkums šajā vērienīgajā trīs gadu Eiropas Zivsaimniecības fonda projektā, taču uzzinot satraucošu informāciju, konkurss apturēts. "Otrā gadā cena bija 56 santīmi, tā kā pirmā gadā 67 santīmi. Taču šogad esam diemžēl saņēmuši informāciju no kaimiņvalstīm, arī no EK, un esam sapratuši, ka Latvija iepērk zušus stipri dārgāk kā vidēji Eiropā. Mēs rēķinām, ka četras  reizes dārgāk," sacīja Lauku atbalsta dienesta direktore Anna Vītola - Helviga.

Zivrūpnieku pārstāvis, kopā ar zivju audzētājiem viesodamies Igaunijā, no kaimiņvalsts kolēģa saņēmis smīnošu jautājumu, ka ar nepacietību gaidot, par cik reizes augstāku cenu tad Latvija zušu mazuļus iepirkšot šogad.

Augstākā cena, kas Eiropā tiekot maksāta par vērtīgās zivs mazuli, esot 16 santīmi. Tas ir četras reizes mazāk nekā cena, par kādu mazuļus pirmajā gadā iepirka BIOR. Radušās aizdomas par kopējo sadārdzinājumu šajā projektā aptuveni 568 412 tūkstošu latu.

"Ja uzņēmēji akvakultūrā skaita santīmus, lai ekonomētu un  paralēli viņi redz, ka valsts institūts uzliek 500 % pa virsu, tas, protams, nav pieņemami nevienam," sacīja Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Nekā personīga uzzinātais par konkursā uzvarējušo Čehijas uzņēmumu, liek šaubīties ne tikai par tā spējām zivju aizsardzībā, bet ļauj izteikt minējumu, ka tā ir pastkastītes firma, radīta tikai vienam darījumam. Prāgas centrā reģistrētā  Marten Business Group dibināta 2009.gadā, ar pamatkapitālu nedaudz virs 5 000 latu. Firma 100 % pieder Kiprā reģistrētam ofšoram, kas tālāk pieder divām tādām pašām pastkastītes firmām. Tās apgrozījums 2010.gadā ir nulle. Firmas amatpersona ir kāds brits Niki Cutts – White, kas pēc internetā atrodamām ziņām ir advokāts, kurš, pēc klientu pieprasījuma, dibina ofšorus. Pēc žurnālistu rīcībā esošām ziņām tieši britu advokāta paraksts ir uz līguma par zušu mazuļu piegādi Latvijai.

Vērīgi pētot fotoattēlus no pagājušā gada zušu mazuļu ielaišanas Latvijas ūdeņos var pamanīt, ka vērtīgā krava iepakota kastēs ar firmas UK Glass Eels uzrakstu. Tā ir lielākā un pazīstamākā firma šajā biznesā un tās cenas visiem šajā jomā iesaistītajiem ir zināmas. Kāpēc BIOR izvēlējās zušus pirkt nevis pa tiešo, bet caur starpnieku un par četrkārt lielāku summu, tiks noskaidrots Zemkopības ministrija auditā.

"Šis ir ārkārtas audits. Man būtībā nenāk prātā, ka mēs būtu veikuši (auditu) vēl par kaut ko citu. Jāsaprot, kā šī cena veidojas, tas ir rets, sarežģīts produkts," sacīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua.

No institūta galvenie atbildīgie ir Ivars Putviķis, kurš šo projektu vadīja un Zigfrīds Rozentāls, kurš organizēja  iepirkuma procedūru. Viņi apgalvo, ka zušu mazuļu piegāde viņiem esot uzspiesta. Un bumbu met Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta dārziņā. Līgums neesot parakstīts, iekams savu akceptu nebija devušas kontrolējošās iestādes. Turklāt ministrija pati pirmajā gadā esot bijusi gatava maksāt par vienu zuša mazuli nepilnus trīs latus.

Iespējams, ka šogad zušu mazuļi kā plānots Latvijas ezeros un upēs nenonāks, jo izmeklēšanai vajadzīgas vairākas nedēļas, bet jaunu iepirkumu līdz maijam, kas ir vēlākais mazuļu ielaišanas laiks, noorganizēt nepaspēs. Tomēr tas nepārvelk svītru dabai nozīmīgā projekta īstenošanai, jo finansējums tam būs pieejams vēl arī nākamgad.

Žurnālisti sazinājās ar Anglijas firmu, kas Latvijai zušu mazuļu piegādāja. Tās pārstāvis apstiprināja, ka uz jaunajām demokrātijas valstīm tā izmantojot strapniekfirmas, jo valsts iepirkumos jāformē daudz dokumentu un bieži tie ir valsts valodā. Čehu firma pirmo reizi parādījusies saistībā ar Latviju. Cik tā angļu zvejniekiem samaksāja par zivju mazuļiem, līgums liedzot atklāt, taču cena tirgū tik lielam apjomam pagājušajā gadā nav pārsniegusi 16 santīmu par vienu zuša mazuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas