Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zog vairāk un dārgākas automašīnas

Pēdējos divos gados pieaudzis Latvijā nozagto transportlīdzekļu skaits, savukārt garnadžu "gaume" mainās maz, šonedēļ vēstīja laikraksta Diena pielikums Uzņēmēja Diena.

Pērn nozagtas 1048 automašīnas, kas, salīdzinot ar 2014. gadu, ir par 66 vairāk un turklāt par 116 vairāk nekā 2013. gadā, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra dati. Zagļu iecienītāko transportlīdzekļu topa augšgalā tradicionāli ir Volkswagen (pērn nozagtas 270 mašīnas) un Audi (nozagtas 153 mašīnas), un trešajā vietā atgriezies BMW (122 nozagtas mašīnas), tāpat nozagti 104 Toyota markas spēkrati. Visvairāk zagto auto topā pērn arīMercedes Benz, Opel, Honda, Volvo un Renault. Šā gada sākumā auto zādzību tendences Latvijā bijušas līdzīgas - janvārī nozagti 22 Volkswagen, 16 Audi, septiņi BMW, trīs Opel, trīs Toyota, divi Ford, Citroen, Lexus u. c.

Nozagto auto skaits aug līdz ar kopējo auto skaita kāpumu - Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati liecina, ka 2013. gadā Latvijā pirmo reizi reģistrēti 75,5 tūkstoši transportlīdzekļu, 2014. gadā - 82,1 tūkstotis, bet pērn jau 83,1 tūkstotis transportlīdzekļu.

Auto drošības sistēmu eksperti no SIA Autonams norāda, ka 67% transportlīdzekļu ir līdz desmit gadu veci un ir viegls zagļu mērķis, jo ir vāji aizsargāti pret aizbraukšanu. SIA Autonams pārstāvis Edvīns Panders paudis, ka ar auto signalizāciju un tā dēvēto imobilaizeru ir par maz - profesionāls garnadzis to apies dažu desmitu sekunžu laikā. Jebkurš apgrūtinājums, kas prasa laiku vai pievērš apkārtējo uzmanību, piemēram, papildu signalizācija, var aizkavēt zagļa sliktos nodomus.

Apdrošinātāji vēsta, ka pēdējā laikā aktivizējušies arī auto detaļu zagļi. Apdrošināšanas akciju sabiedrības BTA apkopotā informācija par KASKO pieteikumiem liecina, ka šā gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika periodu, nozagts par 30% vairāk automašīnu detaļu, visvairāk - lukturi un spoguļi. Visbiežāk apzagtiVolvo XC90, BMW X5 un Volkswagen Touareg, arī Toyota Avensis un Porsche Cayenne, turklāt ne mazums klientu par garnadžu upuriem gada laikā kļuvuši vairākkārt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas