Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zolitūdes traģēdijas vietā būs gan dzīvojamais nams, gan piemiņas vieta

Rīgas dome un igauņu uzņēmums SIA Prana property izbeigs kopīpašuma tiesības īpašumam Zolitūdē, Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals Maxima, šodien lēma Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja. Līdz ar komitejas lēmumu, abas puses turpmāk būs atbildīgas par savu īpašuma daļu un turpmākās apbūves ieceres jāsaskaņo nebūs.

Nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. Rīgas pašvaldībai piederēs 5782 kvadrātmetri un pazemes autostāvvietas daļa, bet Prana property - 4494 kvadrātmetri, kur atrodas dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta.

Pēc īpašuma sadales, Prana property savā īpašumā apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt dome par saviem līdzekļiem nodrošinās pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Kā komitejā atgādināja tās vadītājs Oļegs Burovs (GKR), abas puses ilgstoši centās vienoties par teritorijas iekārtošanu. Prana property tur vēlējās attīstīt dzīvojamo namu, pirmajos stāvos paredzot iespēju arī komercdarbībai, kā arī labiekārtotu parku ar piemiņas vietu. Savukārt dome vēlējās iekārtot memoriālu bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

"Mēs piedāvājām īpašumu atpirkt, taču tikai par zemes vērtību, kam viņi nepiekrita. Piedāvājām īpašumus arī iemainīt, taču arī par to vienoties neizdevās. Šis ir vienīgais juridiski iespējamais risinājums," sacīja Burovs, norādot, ka iesaistoties tiesvedībās, pašvaldība, visticamāk zaudētu.

Igauņu partneri namu bijusi gatava pārdot par 3,5 miljoniem eiro, taču, pēc politiķa paustā, nopirkt namu, kurš nākamajā dienā tiktu nojaukts, būtu naudas izšķērdēšana.

Kā kompromisu ar uzņēmējiem dome panākusi vienošanos, ka ēkas pirmajos divos stāvos nenotiks nekāda veida komercdarbība un tur tiks ierīkotas stāvvietas. Pārējos stāvos ierīkos dzīvojamās platības. Pēc Burova teiktā, šādam variantam piekrītot arī biedrība Zolitūde. 21.11..

Plānots, ka metu konkurss piemiņas vietas izveidei tiks izsludināts jau nākamgad.

Gala lēmumu par kopīpašuma tiesību izbeigšanu vēl jāpieņem Rīgas domei.

Kā ziņots, nams Priedaines ielā 20 pieder Prana Property, kas ir meitasuzņēmums Igaunijas Coop Pank (iepriekš Eesti Krediidipank). Pirms tam nams piederēja SIA Homburg Zolitude, kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka Eesti Krediidipank, kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

2013.gada 21.novembrī iegrūstot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Top komentāri

prieks
p
Tragédijas vietá gudrs cilvéks sev dzívokli neizvélésies, jo negribés saskarties ar papildus problémám, kuras jau tá pietiek ikvienam Latvijá dzívojosham. Pieminjas vieta, parcinsh - tas bútu OK.
Janic
J
Kas gribēs dzīvot uz zemes kur tik daudz cilveku gāja bojā?Cilvēki negribīgi pērk dzīvokli kur viens cilvēks vardarbīgā nāvē gāja bojā kad kad ap 50 cilvēkirm vēl vairā Uzbūvējiet kādu nelielu parku jeb ziedu dārzu par piemiņu aizgājējiem
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Varbūt iekārtot muzeju? Mums taču ir tik maz muzeju , un piemiņas akmeņu kas liek stundīgi domāt par mūsu sūro likteni un ciešanām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas