Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ZZS un ZRP jāmaksā 1000 latu sods par pārkāpumiem partiju finansēšanā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzlicis 1000 latu soda naudu Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) par neatļautu dāvinājuma pieņemšanu un nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Tikpat liels naudas sods piemērots arī Zatlera reformu partijai (ZRP) par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Kā liecina KNAB informācija par apkopotajiem politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem 2011.gada vēlēšanās, kopumā administratīvā pārkāpuma lietvedības tika sāktas pret desmit partijām.

Divās no tām lietvedība izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijām mutvārdu aizrādījumu, savukārt attiecībā uz astoņām partijām un to apvienībām pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus kopumā par 3425 latiem.

Tieši ZZS un ZRP ir izpelnījušās visbargāko sodu. ZZS soda naudu jau ir samaksājusi, bet ZRP vēl nav iestājies soda izpildes termiņš.

500 lati par analogiem pārkāpumiem kā ZZS uzlikti arī nacionālajai apvienībai Vienotība, kas arī sodu jau samaksājusi. 250 latu naudas sods piemērots arī apvienībai Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā un Saskaņas centram, 350 latu sods piemērots nacionālajai apvienībai Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, 65 latu naudas sods - Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, bet Tautas kontrole uzlikts desmit latu naudas sods.

Mutvārdu aizrādījumu saņēmusi LPP/LC un partija Par prezidentālu republiku. Veicot partiju iesniegto deklarāciju pārbaudes, KNAB konstatēja, ka desmit partijas savās deklarācijās norādījušas nepatiesas ziņas, kopumā nenorādot finanšu līdzekļus 52 210 latu apmērā. Vēl 39 295 latu lielus izdevumus partrijas nebija uzrādījušas pie izdevumiem, uz kuriem attiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi. Tāpat partijas nebija norādījušas fizisko un juridisko personu apmaksātos izdevumus un ieņēmumus 12 672 latu apmērā.

Kā piektdien preses konferencē atzina KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, 2011.gada vēlēšanās nav pieļauti tik būtiski pārkāpumi kā iepriekš. Analizējot pārbaužu rezultātus, KNAB pamanījis tendenci, ka priekšvēlēšanu laikā partiju izdevumi ir lielāki nekā ieņēmumi. Tā esot vismaz pusei no pārbaudītajām partijām.

Streļčenoks atzina, ka KNAB vēlētos uzskaitīt visus partiju finansu līdzekļus, gan tos, uz kuriem attiecas priekšvēlēšanu laikā noteiktie ierobežojumi, gan tos, uz kuriem tie neattiecas. Lai to panāktu, KNAB rosina sākt diskusiju par pakāpenisku limita palielināšanu partiju finansēšanai no valsts budžeta, kā arī iespējamu atgriešanos pie iepriekšējās likumdošanas par visu finansu līdzekļu uzskaitīšanu, neizdalot tos atsevišķi, uz kuriem attiecas un uz kuriem neattiecas noteiktie ierobežojumi.

Kā ziņots, visas 13 partijas, kuras startēja 11.Saeimas vēlēšanās, deklarācijas par saviem ieņēmumiem un izdevumiem iesniedza laikā. Atbilstoši likuma prasībām šajās deklarācijās partijām bija jānorāda visi ieņēmumi un ar vēlēšanu kampaņu saistītie izdevumi, kas radušies laikā no 2011.gada 24.jūlija līdz 17.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas