Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Padarīsim šo planētu atkal lielisku: Reakcijas uz Trampa lēmumu pamest klimata līgumu

Pasaules līderi nosodījuši ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no Parīzes vienošanās par klimata pārmaiņām, uzsverot, ka šis solis varētu sabojāt ASV attiecības ar partneriem visā pasaulē.

Parīzes klimata pārmaiņu līgums, ko parakstījušas 195 valstis, paredz globālu cīņu ar oglekļa izmešu mazināšanu, tehniskus jaunievedumus un dalībvalstu finansiālas saistības šī mērķa īstenošanā. Tramps to nodēvējis par negodīgu līgumu, kura dēļ ASV jāmaksā pārāk daudz, un priekšplānā izvirzījis "Amerika vispirms" politiku, taču arī paudis, ka ASV būs gatava sarunām par "sliktā darījuma" - Parīzes līguma ideju īstenošanu, pārskatot tā nosacījumus. "Kā cilvēks, kurš rūpējas par mūsu vidi, es nevar ar tīru sirdsapziņu atbalstīt darījumu, kas soda ASV. (..) Parīzes vienošanās ir augstākajā līmenī negodīga pret ASV," viņš teica.

Francija, Vācija un Itālija kopīgā paziņojumā jau uzsvērušas, ka Parīzes līgumu nevar pārskatīt, "balstoties uz vienas puses pieprasījumu". Turklāt Baltais nams nav norādījis, ar kādām izmaiņām Parīzes līguma versiju Tramps varētu akceptēt. "Kad mēs runājam, kā izskatītos labāks līgums, tas ir atkarīgs no prezidenta," izteicies kāds Baltā nama pārstāvis.

"Mēs uzsveram, ka 2015. gada decembrī Parīzē radītais impulss ir neatgriezenisks, un mēs uzskatām, ka Parīzes līgums nevar tikt pārskatīts, jo tas ir svarīgs instruments mūsu planētai, sabiedrībai un ekonomikai," norādīts Vācijas, Francijas un Itālijas līderu paziņojumā, ko citē Deutsche Welle.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona viedoklis pausts arī viņa Twitter kontā, kur, atsaucoties uz Trampa priekšvēlēšanu saukli "Make America great again" ("Padarīsim Ameriku atkal lielisku"), izteicies "Padarīsim atkal mūsu planētu lielisku". "Francija neatmetīs šo cīņu", paudis Makrons, angliski publiskojot aicinājumu zinātniekiem turpināt klimata pārmaiņu darbu ārpus ASV.

Parīzes mēre Anne Hidalgo izteicās, ka Trampa lēmums bija "kļūda, kam varētu būt dramatiskas sekas".

"Šis neticamais diplomātiskais sasniegums [Parīzes līgums] nebūtu bijis iespējams bez ASV noteicošās lomas. Tas ir iemesls, kāpēc prezidents Tramps pieļāvis kļūdu ar dramatiskām un fatālām sekām," paudusi Parīzes galva.

ES vadība apņēmusies klimata pārmaiņu jautājumā meklēt jaunus sabiedrotos. Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers nodēvējis Trampa lēmumu par "nopietnu kļūdu" un izteicis šaubas, vai ASV atbrīvosies no esošajām Parīzes līguma saistībām līdz Trampa esošās prezidentūras termiņa beigām - nākamajām prezidenta vēlēšanām.

Savukārt ASV eksprezidents Baraks Obama izteicies, ka līdz ar šo Trampa lēmumu ASV pievienojas tām dažām valstīm, kas noraida nākotni.

Trampa lēmuma pretinieki teikuši, ka šis solis draud izolēt ASV no starptautiskās cīņas pret planētas sasilšanu un piedāvā pārņemt līderību šajā jautājumā citām lielvarām, piemēram, Ķīnai. Trampa lēmums nostiprinās neierastu kombināciju - ES un Ķīnas kopīgu darbu klimata pārmaiņu līguma uzdevumu īstenošanā.

Eiropas Savienības līderi un Ķīna apsolījuši turpināt Parīzes nolīguma virzību, neskatoties uz Trampa lēmumu no tā atteikties. Līdz ar to iezīmējas iespēja, ka ASV tiks izolētas no centieniem mazināt globālo sasilšanu. Jānorāda, ka Eiropas valstu un Ķīnas alianse, kas izveidojusies klimata pārmaiņu jautājumā, ir neierasta kombinācija, kas īpaši uzsver ASV, kas aiz Ķīnas ir otra lielākā oglekļa dioksīda izmešu veidotāja, novēršanos no šī līguma izpildes.

ASV izstāšanās no līguma dalībnieku loka, nebūs zibenīga, jo turpināsies līdz 2020. gada novembrim - brīdim, kad pašā karstumā būs nākamā ASV prezidenta priekšvēlēšanu aktivitātes, līdz ar to paredzams, ka šis temats būs viens no Trampa jājamzirdziņiem, ja viņš kandidēs arī uz otru termiņu.

Eiropas Savienības komisārs klimata un enerģētikas jautājumos Miguels Arias Kanete izteicies, ka Eiropa un Ķīna "apvieno spēkus, lai virzītos uz priekšu, īstenojot Parīzes līgumu un paātrinātu globālu pāreju uz tīru enerģiju".

"Neviens nedrīkstētu atpalikt, bet ES un Ķīna nolēmušas virzīties uz priekšu. Mūsu veiksmīgā sadarbība tādos jautājumos kā emisijas kvotu tirdzniecība un tīras tehnoloģijas nes augļus. Tagad ir pienācis laiks šīs saites stiprināt, lai turpinātu šo ambiciozo globālo klimata politiku," izteicies komisārs.

Kopīgajā ES un Ķīnas paziņojumā, ko paredzēts pilnā apjomā publicēt piektdien, pausts, ka "Eiropas Savienība un Ķīna uzskata, ka rīcība klimata izmaiņu jautājumā un pārejā uz tīru enerģijas veidu izmantošanu ir obligāta un svarīgāka kā jebkad agrāk, (..) un to īstenos, ievērojami pastiprinot savas politisko, tehnisko, ekonomisko un zinātnisko sadarbību".

Ķīnas premjers Li Kecjans, kurš ieradies vizītē Berlīnē, izteicies, ka cīņā par klimata pārmaiņām ir globāla vienprātība un nav izgudrota Ķīnā, acīmredzami atsaucoties uz Trampa tvītu.

Vācijas kanclere Angela Merkele paudusi gandarījumu par Ķīnas partnerību klimata izmaiņu jautājumā, uzsverot Ķīnas izšķirošo lomu šajā jautājumā, jo īpaši attiecībā uz moderno tehnoloģiju ieviešanu.

Top komentāri

ak vai
a
Nu ko tad franču Bārbija ar krāniņu vēl varēja teikt? Tik vien atskaņot PiaRistu sarakstītas muļķības.
trusis nejaukais
t
tas vairāk ir protests pret to, ka citas valstis diktēs ko Trampam darīt. neviens jau neaizliedz ASV pašiem izvirzīt savus ekoloģiskos mērķus, tas taču nenozīmē ka ASV tagad pārstās domāt par ekoloģiju. Vienkārši darīs to sev ekonomiski izdevīgākajā variantā.
Klimatgeita tuvojas,
K
ceru, ka daudzi sēdēs cietumā. Bet, ja nesēdēs, vismaz beigs melot par cilvēku postošo ietekmi uz Gajas veselību. Cilvēki esiet modri...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits