Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV armijā skandāls par «Jēzus kodu» uz ieročiem

ASV un Lielbritānijas bruņoto spēku pārstāvji apņēmušies pārbaudīt ziņas par «Jēzus kodu» uz ieročiem, ko amerikāņu un britu karavīri izmanto cīņā pret Irākas un Afganistānas nemierniekiem. ASV plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka optisko tēmekļu ražotājs _Trijicon _uz saviem izstrādājumiem iegravējis atsauces uz Bībeles tekstiem.


Burtu un ciparu kombinācijas, kas apzīmē attiecīgās Bībeles nodaļas, ir diezgan nemanāmas, jo iegravētas pie tēmekļu sērijas numura. Piemēram, viens no variantiem ir JN8:12, kas apzīmē tekstu no Jāņa evaņģēlija 8.nodaļas: «Tad Jēzus atkal runāja uz viņiem, sacīdams: «Es esmu pasaules gaisma; kas seko man, tas patiesi nestaigās tumsībā, bet tam būs dzīvības gaisma.»» Otrs uzraksts ir 2COR4:6, kas atsaucas uz Pāvila otro vēstuli korintiešiem: «Jo Dievs, kas ir sacījis, lai gaisma aust no tumsības, ir atspīdējis mūsu sirdīs, lai dotu Dieva godības atziņas gaismu Kristus vaigā.»


Trijicon pārstāvji apgalvo, ka jau vairāk kā 20 gadu izvieto uz saviem izstrādājumiem atsauces uz Bībeles tekstiem. Šādu tradīciju ieviesis uzņēmuma dibinātājs, kurš bija pārliecināts kristietis. Līdz šim neviens nebija žēlojies par šiem uzrakstiem.


Trijicon ir svarīgs ekipējuma piegādātājs ASV un Lielbritānijas armijām. Uzņēmumam ir 660 miljonus dolāru vērts līgums, kas paredz piegādāt 800 000 optisko tēmekļu ASV jūras kājniekiem, informē ABC News. Šis aprīkojums tiek izmantots arī Irākā un Afganistānā. «Bībeles ieroču» izmantošana palielina bažas, ka musulmaņu zemēs varētu rasties priekšstats par ASV karavīriem kā «mūsdienu krustnešiem».


Pret šāda aprīkojuma izmantošanu iebildis ASV Karaspēka reliģiskās brīvības fonds, kas cīnās par to, lai armijā reliģija būtu nošķirta no valsts lietām. Pēc fonda vadītāja Maikla Veinsteina domām, Taliban un citi ASV ienaidnieki varētu izmantot šos ieročus propagandas cīņā, lai attēlotu amerikāņu karavīrus kā musulmaņiem naidīgus spēkus. «Es ne mirkli nešaubos, kāda būtu ASV sabiedrības reakcija, ja uz amerikāņu karavīru tēmekļiem Jaunās Derības citātu vietā parādītos atsauces uz Korāna tekstiem,» uzsver M.Veinsteins.


ASV armijas pārstāvji sola izvērtēt šo situāciju, bet neuzskata, ka ar «Bībeles kodu» apveltītos tēmekļus vajadzētu izņemt no ASV karaspēka arsenāla. «Šī situācija līdzinās situācijai ar ASV valūtu. Vai mēs atteiksimies no savas naudas, jo uz dolāru banknotēm rakstīts In God We Trust (Mēs paļaujamies uz Dievu)? Kamēr tēmekļi apmierinās karavīru kaujas vajadzības, tie tiks izmantoti,» aģentūrai AP stāsta ASV karaspēka pārstāvis majors Džons Redfīlds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits