Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV triecienam Ķīnas IT nozarei pievienojas arī liels Japānas uzņēmums

Japānas uzņēmums Tokyo Electron, kas ir viens no pasaulē lielākajiem pusvadītāju ražošanas aprīkojuma piegādātājiem, solidarizējies ar ASV un nesadarbosies ar ASV "melnajā sarakstā" iekļautajiem Ķīnas uzņēmumiem, noskaidrojusi ziņu aģentūra Reuters.

Šī ir nu jau kārtējā lielā kompānija, kas pieslējusies ASV pusei Vašingtonas-Pekinas tirdzniecības karā. Iepriekš portāls Diena.lv vēstīja, ka par sadarbības apturēšanu ar Ķīnas IT milzi Huawei paziņoja Lielbritānijā bāzētais (bet Japānas investoram piederošais) mikroshēmu izstrādātājs ARM, kura risinājumi un arhitektūra ir pamatā arī daudzu Huawei ierīču čipsetos.

Tokyo Electron pārstāvis aģentūrai Reuters paskaidroja, ka "mēs nesadarbosimies ar klientiem Ķīnā, ar kuriem ASV partneri (Applied Materials un Lam Research) pārtraukuši sadarbību. Mums ir kritiski svarīgi, lai ASV valdība un nozares uzņēmumi ar mums rēķinās kā ar godīgu uzņēmumu."

Reuters tapis zināms, ka par sadarbības pārtraukšanu ar ASV "melnajā sarakstā" iekļautajām Ķīnas kompānijām domā vēl arī citi lieli nozares uzņēmumi Japānā, kuriem ASV lēmums tiešā veidā likumiski nav saistošs. Japānas IT uzņēmumu vadība arī regulāri šajā jautājumā komunicējot ar Rūpniecības ministriju, no kuras gan nekādi tieši rīkojumi nesadarboties ar ķīniešiem neesot bijuši.

Pagaidām Ķīnas IT kompānijām lielākoties nākas paļauties uz pusvadītāju importu, lai apmierinātu ražotāju pieprasījumu. Ķīnas valdība aktīvi investē šajā virzienā, lai sasniegtu mērķi līdz 2025. gadam 70% no pašmāju ražotājiem nepieciešamajiem pusvadītājiem ražot Ķīnā. Pašlaik šis īpatsvars ir tikai 16%, turklāt tikai puse no tām ir Ķīnas kapitāla kompānijas, un šajā jomā Ķīna krietni atpaliek no tās pašas Japānas, kura pasaules TOP 10 pusvadītāju ražotāju vidū ir pārstāvēta ar piecām kompānijām.

Top komentāri

Kirilicai mīnusu !
K
Automātiski.
Scorseze
S
Nav brīnums, ņemot vērā seno japāņu naidu ar ķīniešiem:), taču domāju, ka šoreiz japāņi ir pabērna lomā un no viņiem maz vairs kas ir atkarīgs.
Enģeļa viesis
E
Re ka amerikāņu nopirktie mediji melo.D ...š vienā d****! Ķīnieši jau izmanto Krievijas operētāju sistēmu un zaudētāji ir USA, jo krievi ar ķīniešiem izmeta šamējos no tirga :))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits