Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Trampa izvēles uzkrītoši liek uztvert "Goldman Sachs" par jaunās administrācijas sava veida kadru kalvi

ASV valdība kā akcionāru klubs

Jaunievēlētā ASV prezidenta valdība veidojas priekšvēlēšanu tradīcijas garā – lai nav garlaicīgi. Solījumi gan sāk jau piemirsties, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ar zināmām niansēm, bet abi ASV prezidenta amata kandidāti priekšvēlēšanu cīņā elektorātam solīja pievilkt skrūves Volstrītai, un konkrēti Donalds Tramps solīja saraut saikni starp "lielo naudu" un Vašingtonu. Pateikt vienmēr ir vieglāk, nekā izdarīt, tomēr pagaidām šķiet, ka jaunievēlētais prezidents ne vien nepūlas šai sakarā nemaz, bet pat rīkojas diametrāli pretēji solītajam.

Trampa valdības un administrācijas sastāvs vēl veidojas, tomēr atsevišķas pozīcijas ir jau skaidras, lai gan jautājums ir – kas tieši ar tām ir skaidrs jeb ko tas nozīmē? Tā par spīti stingrajai retorikai par naudas varu federālajā politikā līdz ar investīciju bakas Goldman Sachs galvenā izpilddirektora Gerija Kona nominēšanu Baltā nama Nacionālās Ekonomikas padomes vadītājam, kas ir augstākā valsts amatpersona blakus prezidentam valsts ekonomikas politikas veidošanā.

Šo izvēli Tramps ir pamatojis ar Kona sevišķi veiksmīgā uzņēmēja talanta likšanu lietā Amerikas ļaužu labā, citē Financial Times. Biznesa TV kanāls CNBC par šādas izvēles loģiku gan nav tik pārliecināts, komentējot, ka Kons ir "tirgus čalis", ne ekonomists, un valsts līmeņa tautsaimniecības lēmumi nav tas pats, kas investīciju lēmumi. 

Bez Kona galvenā ekonomikas politikas veidotāja amatā Tramps savā komandā ir ieaicinājis arī Goldman Sachs veterānu Stīvenu Mnučinu par ASV nākamo finanšu ministru, kuram arīdzan ir lieliski privātā biznesa rādītāji, bet nekādas pieredzes valsts administrācijā.

Par enerģētikas ministru izraudzītais Teksasas nesenais gubernators Riks Perijs arī nav gluži neitrālās attiecībās ar viņa turpmāk pārraugāmo industriju politiku, savukārt vides aktīvisti var vien pabolīt acis par Trampa Vides aizsardzības aģentūras jaunā vadītāja izvēli. Proti, amatam izraudzītais Oklahomas galvenais prokurors Skots Pruits vēl kritizēja Vašingtonas varas "globālās sasilšanas ekstrēmismu" pret pavalstīm, uzliekot tām federālos klimata pārmaiņu politikas noteikumus. Uzrunā Kongresam viņš nu jau paša vadāmās institūcijas politiku nodēvēja par "pie deniņiem pieliktu pistoli" enerģētikas industrijai.

Visu rakstu lasiet laikraksta Dienas Bizness trešdienas, 14.decembra, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits