Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ASV Valsts departaments atsakās nosaukt Izraēlas galvaspilsētu

ASV Valsts departaments ceturtdien atteicies konkrēti nosaukt Izraēlas galvaspilsētu, neraugoties uz to, ka prezidents Baraks Obama nule kā uzstājis, lai Demokrātu partijas platformā būtu pausts atbalsts idejai par Jeruzalemi kā Izraēlas galvaspilsētu.

"Atbilstoši ilgi ievērotam kursam - kā šīs, tā iepriekšējo abu partiju administrāciju laikā - Jeruzalemes statuss ir jautājums, kas ir jāatrisina izraēliešu un palestīniešu starpā galīgā statusa sarunu gaitā," sacīja departamenta preses pārstāvis Patriks Ventrels.

Obama trešdien licis demokrātiem partijas platformā no jauna ietvert atsauces uz Dievu un pieminēt tajā Jeruzalemi, labojot dokumentu, kas tika pieņemts tikai 24 stundas iepriekš.

Nacionālā konventa delegāti izsauca republikāņu, kā arī dažu savu partijas biedru kritiku, kad no partijas platformas tika svītrota formālā atsauce uz Dievu, kā arī atbalsts idejai, ka Jeruzaleme ir jāatzīst par Izraēlas galvaspilsētu. "Jūs ziniet, kāda ir nostāja. Tā nav mainījusies gadu desmitiem," sacīja Ventrels, kad žurnālisti viņam jautāja, kura no abām pilsētām - Telaviva vai Jeruzaleme - uzskatāma par Izraēlas galvaspilsētu.

"Patlaban situācija ir tāda, ka mums ir vēstniecība Telavivā, kas pārstāv mūsu intereses Izraēlas valdībā, bet jautājums par Jeruzalemi ir jāatrisina abu pušu starpā," piebilda amatpersona. "Tas ir viss, ko es varu pateikt."

ASV ir vēstniecība Telavivā, bet Jeruzalemē - ģenerālkonsulāts, kuru jūlijā, uzturoties vizītē Izraēlā, apmeklēja Savienoto Valsts valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Jeruzalemes statusa jautājums ir viens no smagākajiem Izraēlas un palestīniešu konfliktā, kā arī delikāta tēma ASV politikā.

Izraēla, kas Jeruzalemes austrumus okupēja 1967.gadā un vēlāk tos anektēja, uzskata, ka abas pilsētas puses ir Izraēlas "mūžīgā un nedalāmā galvaspilsēta". Savukārt palestīnieši vēlas, lai pilsētas austrumu daļa kļūtu par viņiem apsolītās valsts galvaspilsētu, un kategoriski iebilst pret visiem Izraēlas centieniem izplest savu suverenitāti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits