Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ASV viceprezidents apliecina amerikāņu atbalstu Gruzijai

ASV viceprezidents Džozefs Baidens ceturtdien vizītes laikā Tbilisi uzsvēra, ka ASV atbalstīs gruzīnu tautu ceļā uz "brīvu, demokrātisku un atkal vienotu Gruziju". Viņa izteikumu mērķis bija nomierināt gruzīnus, kas raizējas, ka Gruzija varētu kļūt par upuri Vašingtonas darījumos ar Maskavu. Dž.Baidens paziņoja, ka ASV centieni uzlabot attiecības ar Krieviju nenotiks uz Gruzijas rēķina.

Dž.Baidens atkārtoti pauda atbalstu Gruzijas teritoriālās vienotības principam. "Mēs neatzīsim Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību un aicinām pasauli neatzīt tās par neatkarīgām valstīm," teica Dž.Baidens. Tomēr viņš piebilda, ka Gruzijai nevajadzētu mēģināt ar bruņotu spēku atkal pakļaut separātistu reģionus savai kontrolei.

Dž.Baidens aicināja Krieviju ievērot pamiera noteikumus un izvest savu karaspēku no Abhāzijas un Dienvidosetijas. Krievija negrasās pildīt šīs prasības un turpina veidot militārās bāzes abos reģionos.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins ceturtdien brīdināja, ka Krievija nepieļaus Gruzijas režīma apbruņošanos. Viņš izteica brīdinājumu valstīm, kas mēģinās piegādāt ieročus Gruzijai. G.Karasins pauda sašutumu, ka dažas valstis humānās palīdzības aizsegā izvērsušas militāro sadarbību ar Gruziju.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili tikmēr aicinājis ASV valdību piegādāt Gruzijai modernus ieročus, lai Gruzija varētu atvairīt naidīgu valstu uzbrukumu. ASV amatpersonas uz šo lūgumu reaģējušas piesardzīgi. Dž.Baidens gan uzsvēra, ka ASV pilnībā atbalsta Gruzijas vēlmi pievienoties NATO. Tomēr tas nav tuvākās nākotnes jautājums, jo vairākām NATO dalībvalstīm ir bažas, ka politiski nestabilās Gruzijas uzņemšana aliansē tikai radīs liekas problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits