Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

ASV zagtos datus uzglabāja Latvijā

ASV Tieslietu ministrija pavēstījusi, ka 11 personām valstī un ārzemēs izvirzīta apsūdzība par maksājumu karšu datu nelikumīgu piesavināšanos, tirgošanos ar šo informāciju un identitātes nelikumīgu izmantošanu. Paziņojumā presei teikts, ka ļaundari ar klēpjdatora palīdzību ap 2005.gadu un vēlāk ielauzušies ASV veikalu un restorānu ķēžu — TJX Cos.

, BJ"s Wholesale Club, OfficeMax, Boston Market, Barnes & Noble, Dave & Buster"s, Sports Authority, Forever 21 vai DSW — bezvadu tīklos un instalējuši tajos speciālas okšķerprogrammas, un tādējādi piesavinājušies vairāk nekā 41 miljonu karšu datus. Tie tad izmantoti, lai tukšotu upuru kontus. Dave & Buster"s epizodes ietvaros vien nodarīti zaudējumi vairāk nekā 600 000 dolāru apjomā.

No apsūdzētajiem tikai trīs ir ASV pilsoņi, viens no tiem — Alfrēds Gonzaless (Segvec) no Maiami — esot pat bijis ASV specdienesta US Secret Service ziņotājs datorkrāpniecības jautājumos. Tas gan viņu neesot atturējis no sava veida dubultaģenta lomas, piemēram, brīdinot aizdomās turētas personas par gaidāmu apcietināšanu. Notiesāšanas gadījumā A.Gonzalesam draud mūža ieslodzījums.

Tagad apsūdzēto vidū ir arī Igaunijas iedzīvotājs Aleksandrs Suvorovs (Jonny Hell) no Sillamē pilsētas. Pēc ASV Tieslietu ministrijas informācijas, viņš jau martā aizturēts Frankfurtē (Vācijā) un tagad gaida izraidīšanu uz ASV, kur viņam inkriminē tirgošanos ar zagtiem maksājuma karšu datiem. Pārējie apsūdzētie esot trīs ukraiņi, divi krievi, viens baltkrievs un vēl kāds cilvēks, kuram zināms tikai segvārds. Pēc likumsargu aprēķiniem harkovietis Maksims Jastremskis (Maksik) vien ar savām kriminālajām darbībām guvis vairāk nekā 11 miljonus dolāru.

Nozagtā informācija glabāta divos serveros, no kuriem viens atradies Ukrainā, bet otrs — Latvijā, ziņo aģentūra Associated Press, atsaucoties uz Masačūsetsas štata ģenerālprokuroru Maiklu Dž.Salivanu.

Nesaistot to ar šo apsūdzību, ASV laikraksts International Herald Tribune trešdien ziņo par kādu Krievijas krāpnieku bandu, kas sešpadsmit mēnešu laikā aptuveni 378 000 gadījumos "inficējusi " datorus visā pasaulē ar okšķerprogrammu Coreflood. Tā piereģistrē un pārsūta tālāk mātesprogrammai pieejas paroles.

Viens no upuriem bijis Maiami biznesmenis Džo Lopess, no kura rēķina Bank of America 2004.gada aprīlī neautorizēti uz kādu kontu Parex bankā Rīgā pārskaitīti 90 348 dolāri. Ar viltotu identitāti blēži pēc tam sekmīgi likuši sev no šīs summas izmaksāt 20 000 dolāru. Bet Dž.Lopesa datorā vēlāk atrasta Coreflood programma. Bandas darbību šā gada maijā esot atklājis amerikāņu datordrošības speciālists Džo Stjuarts, kurš noskaidrojis, ka mātesprogramma darbojusies no kāda komerciālu interneta pakalpojumu centra Viskonsinas štatā, bet pēc pirmām brīdinājuma zīmēm pārcēlusies uz Ukrainu.

Coreflood pamatā ir pazīstama jau kopš 2002.gada, taču pēdējā laikā kļuvusi bīstama ar to, ka specializējas tīkla administratora pieejas paroļu pārtveršanā. Ar šo informāciju iespējams vienā reizē pārplūdināt simtiem datoru. Raksti presē liecina, ka pēdējo gadu laikā tas noticis kādai pasaules mēroga viesnīcu ķēdei (14 000 datoru), bet šā gada jūnijā parādījās informācija par 600 "pārņemtām " sistēmām, tas ir, 3000 datoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits