Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
"Ja runa ir par zarīna gāzi, Hitlers neizmantoja gāzi pret savu tautu tā, kā to dara Asads," preses brīfingā izteicās Spaisers. Viņa izteikumi asi kritizēti

Baltā nama preses sekretārs kritikas krustugunīs pēc ļoti neētiska salīdzinājuma

Baltā nama runasvīrs Šons Spaisers, kritizējot ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, kur par vaininiekiem ASV uzskata Bašāra el Asada režīmu un tā atbalstītāju Krieviju, neapdomīgi izteicis ļoti neētisku salīdzinājumu, norādot, ka "pat Hitlers nenolaidās tik zemu, lai pielietotu ķīmiskos ieročus". Pēc šī komentāra Spaisers acumirklī tika skarbi kritizēts un vēlāk atvainojās, norādot, ka "šāds salīdzinājums bija kļūda", vēsta CNN.

Preses brīfingā Spaisers izteicās: "Pat kāds, kas ir tik nicināms kā Hitlers, nenolaidās tik zemu, lai lietotu ķīmiskos ieročus. Tādēļ Krievijai būtu jāuzdod sev jautājums, vai šī (Sīrija - red.) ir valsts, ar kuru Krievija grib būt sabiedrotā."

Izteikums acumirklī tika plaši apspriests gan žurnālistu starpā, gan interneta vidē.

Pēc žurnālista lūguma precizēt teikto Spaisers mēģināja pārfrāzēt savu komentāru: "Ja runa ir par zarīna gāzi, Hitlers neizmantoja gāzi pret savu tautu tā, kā to dara Asads." Galu galā Baltā nama runasvīrs tomēr atvainojās par netaktisko salīdzinājumu: "Es acīmredzami gribēju norādīt uz briesmīgo rīcību, ar kādu Asads vērsies pret savu tautu, izmantojot ķīmiskos ieročus un gāzi. Kļūdas dēļ izmantoju nepiemērotu un neiejūtīgu atsauci uz holokaustu, kam nav līdzvērtīgu noziegumu. Par to es atvainojos, tā bija kļūda."

Kā uzskata liela daļa vēsturnieku, kaujas laukā nacistiskās Vācijas bruņotie spēki ķīmiskos ieročus tik tiešām neizmantoja, taču indīga gāze tika plaši lietota, lai gāzes kamerās masveidā nonāvētu ebrejus. Spaisers precizēja, ka ļoti labi apzinoties gāzes kameru izmantošanas faktu holokausta laikā.

Pēc neveiklā izteiciena Spaisers norādīja, ka cer uz sapratni un to, ka viņam tiks piedots, kā arī pauda vēlēšanos koncentrēties uz pašreizējo problēmjautājumu - Asada režīma rīcību.

Jau vēstīts, ka aizvadītās nedēļas sākumā uzbrukumā ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā tika nogalināti teju 90 cilvēki, tostarp vairāki desmiti bērnu. Veicot ekspertīzi vairāku upuru mirstīgajām atliekām, Turcija konstatējusi, ka izmantotā gāze ir zarīns

ASV, Turcija un Rietumvalstis uzskata, ka ķīmiskos ieročus pielietoja Bašāra el Asada režīma spēki, savukārt Krievija šim viedoklim oponē, norādot, ka uzlidojuma laikā sabombardētas ieroču noliktavas uz zemes un gāze izplatījusies tādā veidā. 

Atmaksājot par ķīmisko ieroču izmantošanu, ASV prezidents Donalds Tramps naktī uz piektdienu pavēlēja dot raķešu triecienu Šairatas aviobāzei, no kuras, kā liecina ASV rīcībā esošā izlūkinformācija, pacēlās Asada režīma lidaparāti ar ķīmiskajiem ieročiem bruņojumā.

 

 

Top komentāri

kukū
k
Vienīgā valsts ,kas milzīgos apmēros pielietojusi ķīmiskos ieročus ir ASV, atceraties Vjetnamu un Laosu, kas tika nopūderētas ar "agent orange", tā ,ka vēl tagad dzimst kropli bērni! Un šie liekuļi tagad mācīs citus! Ārprāts!
maksis
m
Kā var ienākt prātā salīdzināt krievus vatņikus un miera reliģijas sūtņus muslimus ar Hitleru? Krevija un muslmi, atšķrībā no Hitlera, masveidā galina arī savējos.
zvirbulēns
z
Nav dzirdēts, ka Hitlers ar gāzēm būtu indējis vāciešus, savu tautu...par ko te atvainoties, nesaprotu! Jā, mani izbrīna tomēr ASV rīcība...kādēļ tos atomus uzmeta Japānai ne Otrā pasaules kara izraisītājai Padomju Savienībai, kas bija okupējusi pusi Eiropu. Nu nekas, KF vēl dabūs savus atomus, Pūķins to paveiks, dabjotsja svojevo voviks ! Patreiz viss virzās pareizā virzienā, un tas priecē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits