Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

CIP amatpersona: Ķīna īsteno auksto karu pret ASV

Ķīna īsteno auksto karu pret Amerikas Savienotajām Valstīm, paziņojusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) amatpersona.

"Tas, ko viņi pret mums īsteno, būtībā ir aukstais karš - ne tāds aukstais karš, kādu mēs redzējām Aukstā kara [starp Padomju Savienību un ASV] laikā, bet aukstais karš pēc definīcijas," šonedēļ Aspenas drošības forumā Kolorado štatā sacīja CIP Austrumāzijas misiju centra amatpersona Maikls Kolinss.

Viņš teica, ka Ķīna ir "valsts, kas izmanto visus varas veidus", tostarp ekonomisko un militāro, lai grautu sava konkurenta pozīcijas salīdzinājumā ar savām pozīcijām, taču izvairoties no konflikta.

Kolinss norādīja, ka draudi nenāk no pašas Ķīnas, bet no valsts pašreizējā līdera Sji Dzjiņpina, kurš ir mēģinājis vājināt ASV pozīcijas attiecībā pret Ķīnu.

"Ķīna būtībā cenšas nomainīt Savienotās Valstis kā vadošā pasaules lielvara. Mēs tā neteiktu pirms desmit līdz piecpadsmit gadiem," sacīja CIP amatpersona.

Savukārt ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs Aspenas drošības forumā atzina, ka "no izlūkošanas perspektīvas, no Ķīnas daudzējādā ziņā nāk plašākie, izaicinošākie un nozīmīgākie draudi mums kā valstij".

Pēc Reja sacītā, salīdzinājumā ar Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās Ķīnas draudiem ir vairāk ekonomisks raksturs.

"Ķīna cenšas sevi pozicionēt kā vienīgā dominējošā superlielvara, vienīgā dominējošā ekonomiskā vara, viņi mēģina šajā lomā nomainīt Savienotās Valstis." teica FIB direktors.

Viņš norādīja, ka Ķīnas draudi "ietver visu - no lauksaimniecības līdz augstajām tehnoloģijām", un tiem raksturīga "plašāka pieeja".

"Daudzējādā ziņā [tie] ir ilgtermiņa draudi [mūsu] valstij," atzina Rejs.

FIB direktors pavēstīja, ka visās 50 ASV pavalstīs uzsāktas ekonomiskās izmeklēšanas lietās, kurās pēdas ved uz Ķīnu. Šīs lietas saistītas ar visām tautsaimniecības nozarēm, sākot ar graudaugu audzēšanu Aiovā un beidzot ar turbīnu ražošanu Masačūsetsā.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ķīna cenšas darī to, ko dara ASV un tas ir slikti, ja to nedara ASV, jo tikai ASV drīkst darīt tā, kā dara ASV. Vot.
oskars
o
tikai ASV ir balti un pukaini , bet visi kuri nelaiza viniem d.... ir neliesi un kara kurinataji ... Ka apriebas tada veida raksti diena .
btw
b
Ķīna to pašu dara Eiropā, tikai EU alkāni ir par tupu, lai to apjēgtu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits