Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eksperts: Šī būs dārgākā ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa vēsturē

ASV sācies Demokrātu partijas nacionālais konvents, kurā nosauks oficiālo ASV prezidenta amata kandidātu. Jau tagad zināms, ka demokrāti izvirzīs līdzšinējo Baltā nama saimnieku Baraku Obamu. Līdz ar demokrātu sanāksmes noslēgumu ASV sāksies aktīva priekšvēlēšanu cīņa starp abiem galvenajiem konkurentiem - Baraku Obamu un republikāni Mitu Romniju.

Par to, kādi jautājumi kļūs par pašiem nozīmīgākajiem turpmākajā priekšvēlēšanu cīņa un kādas ir abu prezidenta amata kandidātu izredzes uz uzvaru, intervijā Latvijas Radio skaidroja ASV Austrumkarolīnas universitātes profesors un ASV valdības un politikas pētnieks Toms Eimons.

Var teikt, ka pēc tam, kad abu lielāko partiju nacionālie konventi būs beigušies, īstā priekšvēlēšanu cīņa tikai sāksies. Ar ko šī priekšvēlēšanu kampaņa atšķiras no iepriekšējām, īpaši ņemot vērā jaunos sponsorēšanas noteikumus?

Pilnīgi noteikti šīs kampaņas laikā tiks tērēts daudz vairāk naudas un tā būs dārgākā visā ASV vēsturē. Tas tāpēc, ka tiesa ir atzinusi vairākus līdz šim spēkā esošos ierobežojumus par neatbilstošiem konstitūcijai. Barakam Obamam pašlaik oficiāli ir izdevies iegūt vairāk līdzekļu, taču Romnijs ir bijis veiksmīgāks, piesaistot līdzekļus no Politiskās rīcības komitejām jeb tā dēvētajām Super Paks. Tās faktiski ir lobiju kompānijas, kas aģitē par labu vienam vai otram kandidātam. Es gan nedomāju, ka šie milzīgie līdzekļi var ievērojami ietekmēt vēlēšanu iznākumu, jo lielākā daļa vēlētāju tāpat jau ir izlēmuši, par ko balsos. Protams, finansējums tiks novirzīts, lai sev par labu noskaņotu neizlēmušos vēlētājus. Taču partiju galvenais uzdevums ir panākt, lai vēlēt aiziet tā dēvētais partijas pamats jeb pēc iespējas vairāk ierasto vēlētāju.

Ir divas komandas: Romnijs un Raiens, kā arī Obama un Baidens. Kura komanda, jūsuprāt, ir spēcīgāka?

Kā rada aptaujas, ja vēlēšanas notiktu šodien, rezultāti būtu ļoti tuvi. Taču, ja, un es uzsveru JA, vēlēšanas notiktu tagad, manuprāt, Obama un Baidens gūtu uzvaru. Galvenokārt tāpēc, ka viņi ir populārāki tajos štatos, kas dod vairāk balsu elektoru kolēģijā, turklāt viņi arī valstī kopumā ir atpazīstamāki nekā Romnijs un Raiens. Es gan uzskatu, ka laikā līdz novembrim šī situācija var divas, trīs reizes mainīties. Tas tāpēc, ka daudzos štatos ekonomiskā situācija ir pasliktinājusies un tradicionāli šādos gadījumos cilvēki balso par to partiju, kura nav pie varas. Tas varētu dot Romnijam un Raienam lielākas izredzes. Taču, ja jāizvēlas kura no komandām ir stiprāka, tad, manuprāt, pašlaik Obama iegūtu nedaudz vairāk elektoru balsu.

Tuvāko mēnešu laikā varēsim sekot arī kandidātu debatēm. Cik nozīmīgas šīs debates var izrādīties un kādi jautājumi vai tēmas var izrādīties paši riskantākie katram no kandidātiem?

Debates vienmēr ir ļoti nozīmīgas, jo uzvara tajās vairo kopējo iespaidu par kandidātu. Vai nu cilvēkiem patīk Obama, vai arī nē, kopumā viņš tiek uzskatīts par diezgan labu prezidentu un viņš ir populārs kā cilvēks. Savukārt Romnijs pašlaik ir tāds kā "melnais zirdziņš". Debates viņam būs izšķirošas, jo viņam būs jāpierāda sevi kā patīkamu personību. Daudzi vēlētāji, pat Republikāņu partijas iekšienē, pašlaik Romniju uzskata par diezgan nošķirtu kandidātu. Viņam tagad būs jāpierāda sevi kā kandidātu, kas spēj saprasties ar cilvēkiem.

Jebkuram kandidātam, īpaši tam, kurš izaicina pie varas esošo prezidentu, ir jābūt ļoti uzmanīgam, lai debatēs nepaspruktu kāda nevēlama frāze vai netiktu pieļautas rupjas kļūdas. Vairums cilvēku tomēr savu viedokli vairs nemainīs, taču, lai pārliecinātu pārējos, Romnijam ir jārada labs iespaids par sevi (..).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits