Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irāna noraida iespējamo Ruhani un Trampa tikšanos

Irāna trešdien vēlreiz noraidījusi iespējamo tikšanos starp abu valstu prezidentiem Hasanu Ruhani un Donaldu Trampu.

Divi Trampa padomnieki otrdien norādīja, ka Tramps ir gatavs tikties ar Ruhani bez priekšnosacījumiem.

Taču ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un finanšu ministrs Stīvens Mnučins  uzsvēra, ka ASV saglabās "maksimālā spiediena" kampaņu pret Irānu.

Ideja par Ruhani un Trampa tikšanos radās pagājušajā mēnesī Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, kas vada Eiropas centienus samazināt spriedzi Irānas un ASV starpā.

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, bet pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās saglabāt vienošanos. 

Taču Teherāna uzskata, ka Eiropas valstis nav ievērojušas savas saistības, un ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās izpildes.

Irānas sūtnis ANO Madžids Tahts Ravanči atkārtoja Ruhani sacīto intervijā trešdien ziņu aģentūrā IRNA. Tahts Ravanči sacīja, ka tikšanās var notikt tikai tad, ja Vašingtona pārtrauc "ekonomisko terorismu" un atceļ visas Irānai piemērotās sankcijas.

Viņš norādīja, ka jebkura tikšanās būtu jāorganizē pasaules lielvaru formātā, kādā 2015.gadā tika noslēgta kodolvienošanās. "Kamēr irāņu tauta pakļauta ASV ekonomiskajam terorismam un šādām cietsirdīgām sankcijām, sarunām nav vietas," uzsvēra Tahts Ravanči.

Diplomāts paziņoja, ka Trampa lēmums atlaist nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu ir ASV iekšējā lieta. Jautāts, kā tas varētu ietekmēt Irānas un ASV attiecības, viņš atbildēja, ka vēl ir pāragri izdarīt kādus secinājumus.

"Tas, vai ASV ekstrēmistu politika mainīsies vai nē, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem ASV ārpolitikā," sacīja Tahts Ravanči.

Kā ziņots, Tramps, atsaucoties uz nopietnām domstarpībām, otrdien paziņoja, ka lūdzis Boltonu atstāt amatu.

Mediji vēsta, ka Tramps un Boltons nav spējuši saprasties ārpolitikas jautājumos, tostarp jautājumos par Ziemeļkoreju, Irānu, Afganistānu un Krieviju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits