Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunais Ķīnas iznīcinātājs būvēts pēc ASV lidmašīnas parauga

Ķīnas jaunais piektās paaudzes iznīcinātājs, kas amerikāņiem radījis bažas par Ķīnas bruņošanos un vēlmi pārspēt tos militārajā varenībā, patiesībā varētu būt būvēts pēc ASV lidmašīnas parauga.

Ķīnā izgatavotais virsskaņas iznīcinātājs J-20 veidots, izmantojot Stealth tehnoloģiju, kas padara lidmašīnu radariem netveramu. Tā izmēģinājuma lidojums notika janvāra pirmajā pusē. Kā aģentūrai Associated Press norādījušas Balkānu militārpersonas, šo Stealth tehnoloģiju ķīnieši, visticamāk, aizguvuši no 1999. gadā Serbijā notriektās amerikāņu lidmašīnas F-117 Nighthawk.

Iznīcinātājs F-117 tika notriekts Serbijā Kosovas kara laikā. Tā bija pirmā reize, kad izdevies notriekt «neredzamo» lidaparātu. Tas esot bijis gudras taktikas un milzīgas veiksmes rezultāts, kas ļāvis padomju laikā būvētajai raķetei SA-3 toreiz pieveikt radariem grūti sasniedzamo iznīcinātāju, komentējis Pentagons.

Lidaparāta detaļas bija plaši izkaisītas Serbijas laukos, un vietējie iedzīvotāji savāca tās par piemiņu. Daļa detaļu izstādītas Belgradas Aviācijas muzejā, taču muzeja pārstāvji uzsvēruši, ka tiem nav ne jausmas, kur palikušas pārējās.

Speciālisti norādījuši, ka Ķīna, visticamāk, tās pārpirkusi. Kā raksta Associated Press, izlūkdienestu pārstāvji apstiprinājuši, ka Ķīnas aģenti apstaigājuši reģionu, kurā iznīcinātājs notriekts, uzpērkot tā detaļas no vietējiem iedzīvotājiem.

Zīmīgi, ka pirmo izmēģinājuma lidojumu Ķīnas jaunais lepnums veica laikā, kad valstī viesojās ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss. Tas plānots kā noteikts atgādinājums par Ķīnas arvien augošo militāro varenību, kas izraisījusi satraukumu arī tās Āzijas kaimiņvalstīs, rakstīja The Telegraph.

Tomēr, kā norāda Daily Mail, īpašu uztraukumu šoreiz vajadzētu just Taivānai, kas ar savu vecmodīgo lidmašīnu klāstu nespētu stāties pretim radariem neredzamajam ķīniešu iznīcinātājam.

Ķīna jau pirms tam vainota spiegošanā aviācijas militāro tehnoloģiju būvē. Pērn Krievija apsūdzēja Ķīnu par tās lidmašīnu dizaina kopēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits