Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Laikraksts: ASV armija prognozē talibu varas atgriešanos Afganistānā

ASV armijas slepenā ziņojumā atzīts, ka pēc NATO komandēto spēku izvešanas no Afganistānas varu valstī ar Pakistānas atbalstu varētu atkal pārņemt talibi, trešdien vēsta britu laikraksts The Times.

"Daudzi afgāņi jau tagad gatavojas talibu atgriešanās iespējai," laikraksts citē slepeno ziņojumu. "Talibi uzskata, ka viņu uzvara ir neizbēgama, kad ISAF (NATO Komandētie Starptautiskie Drošības atbalsta spēki) vairs nebūs [ietekmes] faktors."

Ziņojumā arī atzīts, ka talibu popularitāte pieaugot, jo islāmistu grupējums kļuvis iecietīgāks. The Times raksta, ka "ārkārtīgi slepeno" ziņojumu pagājušajā mēnesī NATO vajadzībām sagatavojušas ASV Bagramas gaisa spēku bāzē izvietotās militārpersonas.

Plānots, ka NATO kontingents Afganistānu pilnībā atstās līdz 2014.gada beigām, un jau tagad liela daļa valsts teritorijas nodota pašu afgāņu spēku kontrolē.

Dokumentā, kuru citē arī britu raidorganizācija BBC, atzīts, ka Pakistānas izlūkdienests (ISI) sniedz talibiem atbalstu, koordinējot uzbrukumus Afganistānā izvietotajām ārvalstu vienībām, ko Islamabada gan pastāvīgi noliegusi. "Augsta ranga talibu līderi regulāri tiekas ar ISI darbiniekiem, kuri sniedz stratēģiskus padomus un izklāsta ikvienu Pakistānas valdības vēlmi," teikts mediju citētajā dokumentā.

Ziņojumā izdarītie secinājumi pamatoti ar datiem, kas iegūti, nopratinot vairāk nekā 4000 sagūstīto talibu un Al Qaeda kaujinieku, lai gan tekstā identificēti tikai atsevišķi konkrēti nemiernieki.

Gan ASV Valsts departaments, gan Lielbritānijas Ārlietu ministrija atteicās The Times un BBC citēto dokumentu komentēt. Arī NATO un Pakistānas amatpersonu komentārus pagaidām nav izdevies iegūt.

Savukārt Pentagons paziņojis, ka tā rīcībā nav šāda ziņojuma un ka tas nevar to komentēt. Tomēr ASV aizsardzības ministrijas pārstāvis Džordžs Litls atzina, ka Vašingtonai "jau sen dara raizes ISI pārstāvju sakari ar dažiem ekstrēmistu tīkliem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits