Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mediji: ASV vairojas pārliecība, ka Ukrainas lidmašīnu kļūdas pēc notriekusi Irāna

ASV arvien vairāk sliecas uzskatīt, ka Irāna kļūdas pēc trešdien pie Teherānas notriekusi Ukrainas pasažieru lidmašīnu, medijiem apliecinājušas vairākas ASV amatpersonas.

Darba teorija tiek balstīta satelītu, radaru un elektronisko datu analīzē, ko pastāvīgi ievāc ASV armija un izlūkdienesti, vēsta telekanāli CBS, CNN un izdevums Newsweek.

Lidmašīna nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas tika sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Satelīts fiksējis infrasarkanos signālus, kas norādījuši uz divu raķešu palaišanu, un tam sekojis vēl viens signāls, kas norādījis uz sprādzienu, vēsta telekanāls CBS, atsaucoties uz ASV izlūkdienesta pārstāvjiem. Iespējams, izšautas raķetes SA-15.

Kā vēsta žurnāls Newsweek, Pentagona, ASV izlūkdienesta un Irākas izlūkdienesta amatpersonas uzskata, ka lidmašīna notriekta ar Krievijā ražotu raķeti Tor.

Kanādas premjers Džastins Trudo paziņoja, ka Kanādai ir liecības no vairākiem avotiem, kas rāda, ka Ukrainas lidmašīnu kļūdas pēc notriekusi Irāna.

"Mums ir izlūkošanas dati no daudziem avotiem, ieskaitot no mūsu sabiedrotajiem, un mūsu pašu izlūkošanas dati. Liecības rāda, ka lidmašīna notriekta ar Irānas zeme-gaiss raķeti," reportieriem pavēstīja Trudo. "Tas varētu būt noticis netīšām."

Arī ASV prezidents Donalds Tramps izteicis aizdomas, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofa Irānā nav notikusi mehānisku problēmu dēļ, pieļaujot, ka "pretējā pusē kāds varētu būt pieļāvis kļūdu".

"Ne jau mūsu sistēma," sacīja Tramps. "Tam nav nekāda sakara ar mums."

Vaicāts, vai lidmašīna notriekta kļūdas pēc, Tramps sacīja: "Es nezinu, es tiešām nezinu. Tas ir atkarīgs no viņiem. Kādā brīdī viņi nodos "melno kasti"."

"Ideāli būtu, ja viņi to nodotu [uzņēmumam] Boeing," piebilda Tramps, norādot, ka "melnās kastes" nodošana Francijai "vai kādai citai valstij" arī būtu pareiza.

Trešdien Irānā nogāžoties lidsabiedrības Ukraine International Airlines (UIA) lidmašīnai Boeing, dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

Ukrainas izmeklētāji strādā pie vairākām aviokatastrofas versijām, un to vidū ir raķetes zeme-gaiss trieciens, terora akts un dzinēja avārija, ceturtdien pavēstīja Ukrainas drošības amatpersona.

Irāna savukārt noraidīja iespēju, ka lidmašīna notriekta ar raķeti, paziņojot, ka šādai versijai nav jēgas.

"Tajā pat laikā tajā pat 2400 metru augstumā lidoja vairāki iekšējie un starptautiskie reisi," paziņoja Irānas Satiksmes ministrija. "Šis stāsts par raķetes trāpīšanu lidmašīnai nekādi nevar būt korekts."

Papildināta 6.-7. rindkopa.

Top komentāri

rekur
r
Pagaidām notikušā cēloņi ir neskaidri. Vai viņi kādreiz būs skaidri nav zināms. Skaidrs ir viens - lidot militāra konflikta zonā ir nāvīgi bīstami. Un skaidrs ir otrs- šādi negadijumi ir bijuši agrāk un būs arī nākotnē.
ha, ha
h
Pret izraēļu iznīcinātājiem krievu tehnika izrādās bezspēcīga, bet lielos pasažieru lainerus gāž nost vienu pēc otra.
Tācka
T
Tieši tā arī bija, ka mullas prāta aptumsumā sāka spaidīt PGA pogas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits