Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

No ASV gaida ekonomikas stabilizāciju

Izgulieties, kamēr var. Globālā ekonomika slīkst arvien dziļāk muklājā, un tādēļ pēc stāšānās amatā neatliks daudz laika miegam. Ar šādu vēstījumu pie Baraka Obamas dienu pēc viņa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās vēršas ekonomikas eksperti. Eksperti atzīst Obamas uzvaras vēsturiskumu, bet uzsver, ka svinībām nav laika un jaunajam prezidentam jau tuvākajos mēnešos būs jāformulē skaidra vīzija par izkļūšanu no ekonomiskās krīzes.

Arī tirgus entuziasms šķiet signalizējam — retorikas laiks ir garām, investori gaida konkrētību. Izlēmību un konkrētību gaida arī tirgus. Lai gan demokrātu uzvarai investori bija gatavi, tomēr vēlēšanu dienā Volstrītas indeksi piedzīvoja neparastu kāpumu. "Pēdējā reize, kad tirgus pievērsis tik izteiktu uzmanību vēlēšanām, bija Otrā pasaules kara priekšvakarā," _Financial Times (FT_) teica "Channel Capital Research" stratēģis Dags Robertss. "Dow Jones" indekss pakāpās par 3,3%, bet "Nasdaq" — par 3,1%. Lielākā daļa ekspertu domā, ka tas nenozīmē priekšrokas došanu konkrētam kandidātam, investori vienkārši signalizē — vēlēšanas ir garām un mēs sagaidām, ka amatpersonas beidzot rīkosies un pieņems lēmumus, neuztraucoties par to politiskajām sekām. Tagad B.Obamam ir jārīkojas — jāsaprot, kurus plānus viņš var atļauties īstenot un kā pārvarēt krīzi. Pirmsvēlēšanu komentārā The Wall Street Journal B.Obama atgādināja, ka viņš plāno nepagarināt Džordža V.Buša ieviestā nodokļu samazinājuma termiņu (2010.gadā) un neatjaunot to iedzīvotājiem, kuri pelna virs 250 000 dolāru gadā, savukārt tiem, kas pelna mazāk par 200 000, viņš nodokļus samazinās. B.Obama iecerējis arī radīt jaunas darbavietas, atjaunojot infrastruktūru un visur nodrošinot platjoslas internetu, veikt investīcijas atjaunojamajā enerģijā un radīt darbavietas, kuras nav iespējams pārcelt ārpus valsts robežām.

Daži eksperti šajā darba kārtībā saskata populismu un protekcionisma tendenci, kura, kā laikrakstā FT raksta "H.C.Wainwright Economics" vecākais ekonomists Džons Tamnijs, ir drauds ASV konkurētspējai globālajā tirgū. Citi savukārt uzsver, ka lielām investīcijām pārskatāmā nākotnē "vienkārši nebūs naudas" (Donalds Ketls, Pensilvānijas universitātes profesors). Eksperti atzīst, ka lielā budžeta deficīta un 700 miljardu dolāru glābšanas plāna dēļ bez nodokļu palielinājuma nevarētu iztikt pat republikāņu prezidents. "Tā vai citādi, ieņēmumi būs jāpalielina," Business Week saka Villanovas Biznesa augstskolas profesors Viktors Lī. Eksperti par atbalstāmu uzskata iniciatīvu atvieglot vidusšķiras nodokļu slogu. Taču ar to vien nepietiek.

FT uzsver, ka B.Obamam būtu, pirmkārt, jānodrošina atbalsts ASV Valsts kases iniciatīvām finanšu sektora atveseļošanai, lai panāktu, ka kredīti atkal kļūst pieejami, un, otrkārt, jānodrošina, lai nākotnē finansiālās palīdzības plāni būtu vērsti uz ražīguma palielināšanu, bet tas, no kā būtu jāizvairās, ir "glābšanas riņķa pasviešana katram sīkulim, kurš nāk ar izstieptu roku". Jaunajam prezidentam būs jādomā arī par to, kā stiprināt tirgus regulēšanu, lai neatkārtotos situācija, kad, Ketla vārdiem, "pārāk daudzi finanšu menedžeri ieguldīja lietās, kuras viņi nesaprata, un pārāk daudzi indivīdi ņēma kredītus, kurus nevarēja atļauties."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits