Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ohaio atbalsta reproduktīvo tiesību aizsardzību konstitūcijā

ASV Ohaio pavalstī otrdien notikušajā referendumā vēlētāji atbalstījuši priekšlikumu tiesības uz abortu nostiprināt štata konstitūcijā.

Tādējādi republikāņu kontrolētā Ohaio štata konstitūcijā tiks iekļautas pilsoņu tiesības "pašiem pieņemt lēmumus reproduktīvos lēmumus", tai skaitā par aborta izdarīšanu.

Turpmāk štats varēs regulēt šo procesu tikai pēc tam, kad auglis sasniedzis jau "dzīvotspējas" stadiju, tas ir brīdi, kad tas jau ir spējīgs izdzīvot arī ārpus dzemdes, izņemot gadījumus, ja ārsts uzskata, ka grūtnieces veselība vai dzīvība ir apdraudēta.

Pirms 17 mēnešiem ASV Augstākā tiesa, atceļot vēsturisko 1973.gada spriedums lietā Ro pret Veidu, ar kuru tika apstiprinātas sieviešu tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, nodeva lemšanu šajā jautājumā pavalstīm.

Kopš tā laika daži štati jau pilnībā aizlieguši abortus pat izvarošanas un incesta gadījumos.

Arī Ohaio tika pieņemts likums, kas paredz aizliegt grūtniecības pārtraukšanu, līdzko konstatēti augļa sirdspuksti, kas parasti notiek sešas nedēļas pēc ieņemšanas.

Šobrīd likums ir apturēts, jo tas apstrīdēts tiesā, un tāpēc Ohaio abortu joprojām iespējams izdarīt līdz grūtniecības 22 nedēļai.

Taču īsajā brīdī, kamēr tas bija spēkā, likums jau paspēja izsaukt valsts mēroga skandālu, kad kādu 10 gadus vecu izvarošanas upuri aborta izdarīšanai nācās pārvest uz kaimiņos esošo Indiānas pavalsti.

Tiesības uz abortiem bija uzmanības centrā arī Kentuki, kur otrdien notika gubernatora vēlēšanas. Lai gan Kentuki tiek uzskatīts par konservatīvi noskaņotu štatu, šoreiz savu krēslu izdevies nosargāt līdzšinējam štata gubernatoram demokrātam Endijam Bešīram, kas jautājumu par tiesībām uz abortiem bija padarījis par savas kampaņas galveno tēmu cīņā ar republikāņu kandidātu Denielu Kameronu, kurš iestājas pret abortiem pat izvarošanas un incesta gadījumos.

Balsošanas iznākums Ohaio un Kentuki ir uzskatāms par prezidenta Džo Baidena panākumu, jo tas stiprinājis viņa pozīcijas pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām.

Baidens, kuram aptaujas nesola neko labu, komentējot Ohaio referenduma rezultātus, paziņojis, ka "balso vēlētāji, nevis aptaujas", un piebildis, ka tagad atliek vienīgi uzvarēt arī nākamgad.

Pēdējā gada laikā daudzos ASV štatos, tajā skaitā Kalifornijā, Kanzasā un Kentuki, vēlētāji atbalstījuši tiesības uz abortiem vai noraidījuši politiķu ieceres tās ierobežot.

Ohaio vēlētāji otrdien atbalstījuši arī marihuānas legalizāciju. Tādējādi Ohaio kļuvusi jau par 24.ASV pavalsti, kas legalizējusi marihuānas lietošanu nemedicīniskiem mērķiem.

Saskaņā ar referendumā apstiprināto likumu turpmāk personas, kas sasniegušas 21 gada vecumu, drīkstēs iegādāties un glabāt 2,5 unces (aptuveni 70 gramus) zālītes, kā arī audzēt kaņepju stādus mājas apstākļos.

Marihuānas tirdzniecība tiks aplikta ar 10% nodokli, lai segtu administratīvās izmaksas, atkarību ārstēšanu un citus pašvaldību izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits