Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pakistānas militārā vadībā apsūdz ASV sazvērestībā pret Islāmabadu

NATO aviācijas trieciens, kura rezultātā gāja bojā 24 Pakistānas armijas karavīri, bijis iepriekš izplānots. Par to, kā vēsta aģentūra Reuters, paziņojis Pakistānas bruņoto spēku militāro operāciju vadītājs, ģenerālmajors Ašfaks Nadims (Ashfaq Nadeem).

Šo A. Nadima paziņojumu plaši tiražējuši Pakistānas plašsaziņas līdzekļi. Atzīmēts, ka ģenerālis nodēvējis notikušo par „iepriekš plānotas sazvērestības” pret Pakistānu rezultātu.

Augstā militārpersona piebildusi, ka Pakistānas „šķietamais sabiedrotais” (ASV) ir pilnībā spējīgs dot jaunus militārus triecienus. A. Nadims tāpat piebildis, ka Pakistānas militārā vadība gatavojas valsts pierobežā ar Afganistānu izvērst pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai nepieļautu turpmāku šādu notikumu atkārtošanos.

Jāatgādina, ka 26. novembrī vairāki NATO kaujas helikopteri apšaudīja Pakistānas kontrolposteni pie robežas ar Afganistānu. Uzbrukuma rezultātā gāja bojā 24, bet ievainojumus guva vairāk nekā 10 Pakistānas armijas karavīri.

ASV, NATO un Starptautisko drošības uzturēšanas spēku Afganistānā (ISAF) vadība to skaidroja ar kļūdu – sākotnējā informācija liecina, ka amerikāņu īpašo uzdevumu vienība, kas izsauca helikopterus, pieņēma Pakistānas armijas kontrolposteni par kaujinieku nometni. Tikmēr Pakistāna uzbrukumu nosauca par tīšas agresijas aktu un „atentātu pret valsts suverenitāti”.

Oficiālā Vašingtona arī atvainojās Islāmabadai, un ASV prezidents Baraks Obama solīja rūpīgi izmeklēt notikušo, tomēr attiecības starp abām valstīm ievērojami pasliktinājās. Drīz vien pēc aviācijas trieciena Pakistānas varas iestādes slēdza ceļus, pa kuriem notika koalīcijas karaspēka Afganistānā apgāde, kā arī pieprasīja, lai ASV armija 15 dienu laikā atstātu Šamsi aviobāzi, no kurienes notiek bezpilota lidmašīnu uzlidojumu islāmistu kaujiniekiem. Bez tam valsts atteicās piedalīties starptautiskā konferencē par Afganistānu, kas šonedēļ notika Bonnā. Atbildot uz to vairāki amerikāņu politiķi, tostarp senators Džons Makkeins, aicināja pārskatīt ASV un Pakistānas attiecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla noraidījusi aicinājumus pārtraukt uguni

Izraēla noraidījusi 12 sabiedroto valstu kopīgajā paziņojumā izteikto aicinājumu uz 21 dienu noteikt uguns pārtraukumu Libānā, lai Izraēlas un islāmistu kaujinieku grupējuma Hizbullāh savstarpējās a...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits