Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Demokrātu kandidāts ASV prezidenta amatam būs Obama

Vairākuma Latvijas iedzīvotāju vēlme, kas atspoguļojās Latvijas faktu pēdējā aptaujā, redzēt Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta amatā bijušo pirmo lēdiju Hilariju Klintoni nepiepildīsies, jo kā savu kandidātu prezidenta amatam demokrāti virzīs Ilinoisas štata senatoru Baraku Obamu. Viņš ir savācis visas nepieciešamās priekšvēlēšanu delegātu balsis un vēlēšanās cīnīsies ar Republikāņu partijas kandidātu senatoru Džonu Makeinu.

H.Klintone gan izteikusi vēlmi kandidēt viceprezidentes amatam, ziņo _Reuters_. "Šovakar es stāvu jūsu priekšā un saku, ka es būšu demokrātu kandidāts prezidenta amatam," B.Obama otrdien paziņoja 17 tūkstošiem sanākušo atbalstītāju Minesotas štatā. Runā viņš atzinīgi izteicās par savu sāncensi H.Klintoni, ar kuru sīvi bija cīkstējās par nomināciju pēdējos piecus mēnešus. Priekšvēlēšanu maratons noslēdzās otrdien ar balsošanu Dienviddakotas un Montānas štatos. B.Obama tajās ieguva 45 trūkstošās delegātu balsis partijas kongresā sasniedzot visu 2118 nepieciešamo delegātu skaitu. Savukārt H.Klintonei faktiski vairs nebija nekādu izredžu panākt B.Obamu, jo viņai pēdējās priekšvēlēšanās vajadzēja izcīnīt vēl vairāk nekā 200 delegātu.Bijusī pirmā lēdija un Ņujorkas štata senatore paziņojusi, ka viņa labprāt kopā ar O.Bamu cīnītos par viceprezidenta amatu. Pēc analītiķu domām, H.Klintone mēģinās izdarīt spiedienu uz B.Obamu, lai iegūtu viceprezidentes posteni viņa valdībā. B.Obama nav sajūsmā par šo ideju, jo līdz ar H.Klintoni pie varas mēģinātu atgriezties arī viņas vīrs Bils Klintons, kurš varētu vājināt B.Obamas ietekmi. ASV prezidenta vēlēšanas notiks novembrī.

46 gadus vecā B.Obamas uzvara ir vēsturisks notikums, jo viņš ir pirmais melnādainais politiķis, kam ir labas izredzes ieņemt ASV prezidenta amatu.

H.Klintone līdz pēdējam brīdim cerēja atgriezties Baltajā namā un kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā, tomēr priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņa pieļāva virkni stratēģisku kļūdu, kas iedragāja viņas cerības. H.Klintone nemitīgi uzsvēra savu lielo pieredzi politikā, taču amerikāņu vēlētājiem daudz labāk patika B.Obamas solītās pārmaiņas. Daudziem amerikāņiem bija grūti samierināties ar domu, ka jau 20 gadu pie varas bijušas tikai Klintonu un Bušu dinastijas.

Demokrātu partijas kandidāts tiks apstiprināts partijas kongresā augusta beigās Denverā. Lai saņemtu kongresa vairākuma atbalstu, kandidātam būs vajadzīgas 2118 delegātu balsis. B.Obama jau izcīnījis 2157 delegātus, H.Klintonei ir tikai 1926 delegāti. H.Klintone pagaidām nav atzinusi savu sakāvi. Viņa uzsver, ka saņēmusi vairāk nekā 17 miljonus amerikāņu balsu. Taču ar to bija par maz, lai pārspētu B.Obamu, kurš bija izstrādājis labāku priekšvēlēšanu kampaņas stratēģiju.

B.Obama savu uzvaras runu teica Minesotas štata pilsētā Sentpolā, kur septembrī notiks Republikāņu partijas kongress. Ar to viņš devis skaidru signālu, ka ir gatavs stāties pretim Vjetnamas kara veterānam Dž.Makeinam. B.Obama apgalvo, ka Dž.Makeins turpinās tagadējā prezidenta Džordža V.Buša iesākto politiku, kas ir ļoti nepopulāra amerikāņu vidū. «Tās nav pārmaiņas, kad 95% gadījumu Džons Makeins atbalsta Džordža Buša politiku,» uzsver B.Obama. Republikāņi mēģinās pārliecināt vēlētājus, ka 71 gadu vecais Dž.Makeins ir spēcīgāks kandidāts par B.Obamu. Pēc viņu domām, B.Obama ir pārāk nepieredzējis, lai vadītu pasaules ietekmīgāko valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lasiet vēl:

Kuru kandidātu Latvijas iedzīvotāji vēlētos redzēt ASV prezidenta krēslā?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits