Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Reaģējot uz patvēruma piešķiršanu Snoudenam, ASV sola pārskatīt paredzēto Obamas un Putina samitu

Reaģējot uz Maskavas lēmumu piešķirt patvērumu slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekam Edvardam Snoudenam, Baltais nams ceturtdien paziņojis, ka tiks pārskatīta iecere septembrī rīkot ASV un Krievijas prezidentu samitu.

"Mēs esam ārkārtīgi vīlušies," žurnālistiem atzina Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs. "Šī un citu jautājumu kontekstā mēs izvērtējam samita lietderību." "Šāds Krievijas valdības solis grauj ilgstošo tiesībsargājošo iestāžu sadarbību, kas kopš sprādzieniem Bostonas maratonā bija uzlabojusies," piebilda Kārnijs.

ASV prezidentam Barakam Obama un viņa Krievijas kolēģim Vladimira Putinam septembrī Sanktpēterburgā paredzētā G20 samita laikā bija iecerēta divpusēja tikšanās.

Jāatgādina, ka Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā, ceturtdien pavēstīja Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena. Sagaidāms, ka patvēruma piešķiršana Snoudenam varētu izraisīt nopietnas domstarpības Krievijas un ASV attiecībās.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā. Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu. Snoudens Šeremetjevas lidostas tranzītzonā uzturējās kopš 23.jūnija.

Snoudens nodeva britu laikrakstam The Guardian informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits