Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rosina ASV ieviest metrisko sistēmu

Spriežot pēc ASV mediju reakcijas, ar negaidītāko programmatisko paziņojumu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā, kas nule uzņēmusi apgriezienus ar politiķu paziņojumiem par kandidēšanu, klajā nācis demokrātu pārstāvis, bijušais Rodailendas senators un gubernators Linkolns Čeifī. 

Pagājušajā nedēļā, nākdams klajā ar paziņojumu par kandidēšanu uz augstāko amatu valstī, viņš uzsvēra, ka vēlas panākt pilnvērtīgu Amerikas Savienoto Valstu atkaliesaistīšanos starptautiskajā sabiedrībā gan ar diplomātisku, gan simbolisku rīcību. Tas nozīmētu, ka jāsper attiecīgi soļi, sākot no aizlieguma vēlēšanu kampaņu donoriem ieņemt diplomāta amatu un atļaujas došanas Edvardam Snoudenam atgriezties mājās, neriskējot ar cietumsodu, līdz pat metriskās sistēmas ieviešanai ASV.  

"Atļausimies būt drosmīgi. Pievienosimies pārējai pasaulei, pārejot uz metrisko sistēmu. Tas ir viegli. Nevajag daudz laika, lai saprastu, ka 34 grādi ir karsts," uzrunājot vēlētājus Džordža Meisona Universitātē Virdžīnijā, teica Čeifī, vēsta CNN. Citi kandidāti izvairījās uzreiz komentēt Čeifī priekšlikumu. Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests tikai atturīgi piebilda: "Es nenoliedzu iespēju debatēt par jautājumu, kas, pēc gubernatora Čeifī domām, ir tik svarīgs."

Čeifī mediju pārstāve Debija Riča paskaidrojusi, ka Čeifī ieinteresējies par metrisko sistēmu, kad septiņdesmitajos gados kādu laiku dzīvojis Kanādā. Tagad viņš uzskatot, ka pāriešana uz to palīdzētu ASV starptautiskajai reputācijai, kuru iedragājusi prestiža zaudēšana pasaulē pēc daudzām kļūdām, kas saistītas ar iebrukumu Irākā. "Šī ir tikai viena no idejām, ko viņš ierosināja paziņojumā par kandidēšanu, un viņš ļoti nopietni domā par tās realizēšanu," teica Riča. 

CNBC atgādina, ka ASV ir vienīgā industriālā nācija pasaulē, kura nav pārgājusi uz metrisko sistēmu, ko pareizāk gan būtu dēvēt par starptautisko mērvienību sistēmu (franču val. – Système International d’Unités). Vēl bez ASV tā nav ieviesta tikai Āfrikas valstī Libērijā un ilgus gadus starptautiskajā izolācijā bijušajā Mjanmā (Birmā) Āzijā. Vienas no pēdējām uz to pārgāja Kanāda un Apvienotā Karaliste. 

ASV ir organizācijas, kas nesekmīgi centušās panākt metriskās sistēmas ieviešanu, argumentējot, ka tas būtu ekonomiski izdevīgāk, kā arī atvieglotu aprēķinus medicīnā un zinātnē.  

ABC atgādina, ka 1999. gadā NASA atzina, ka zaudējusi 125 miljonus ASV dolāru vērto Mars Climate Orbiter kosmisko aparātu, jo navigācijas dators saņēma komandas ASV mērvienību sistēmā, nevis metriskajā, līdz ar to bremzēšana tika sākta pārāk vēlu.

Visu Jura Tihanova rakstu Rosina ASV ieviest metrisko sistēmu lasiet pirmdienas, 8.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits