Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Slaktiņu sarīkojušais ASV karavīrs izvests no Afganistānas

Slaktiņu svētdien Afganistānā sarīkojušais ASV karavīrs, kurš Kandahāras provincē nogalinājis 16 mierīgos iedzīvotājus, izvests no Afganistānas, trešdien pavēstīja Pentagona preses pārstāvis.

Laikraksts The New York Times, atsaucoties uz augsta ranga ASV amatpersonu, vēsta, ka kareivis nogādāts Kuveitā. Arī telekanāls CNN ziņo, ka slaktiņu sarīkojušais seržants nogādāts tur. "Pamatojoties juridiskās rekomendācijās, viņš ar lidmašīnu nogādāts ārpus valsts," sacīja ASV karaflotes kapteinis Džons Kērbijs, paskaidrojot, ka ASV armijai Afganistānā nav piemērotas ieslodzījuma vietas, kur viņš varētu tikt paturēts.

Apsūdzības 38 gadus vecajam seržantam, kura vārds joprojām netiek atklāts, vēl nav izvirzītas, tomēr ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta norādīja - ja karavīru atzīs par vainīgu, viņam var tikt piespriests nāvessods.

Vaicāts, vai tas, ka karavīrs ir izvests no Afganistānas, nozīmē, ka viņš tur netiks tiesāts, Kērbijs atbildēja, ka "par specifiskiem juridiskiem jautājumiem runāt ir pāragri".

Svētdienas slaktiņa apstākļi joprojām ir neskaidri, taču tiek ziņots, ka bruņots ASV karavīrs, agrā rītā pametis armijas bāzi Kandahāras provincē, iegājis trīs mierīgo iedzīvotāju mājās un tur nogalinājis 16 cilvēkus, arī deviņus bērnus un trīs sievietes. ASV apliecināja, ka slaktiņu sarīkojis seržants, kuram Afganistānā šis bijis pirmais dienesta posms. Iepriekš viņš trīs dienesta posmus pavadījis Irākā.

ASV prezidents Baraks Obama Afganistānas kolēģim Hamidam Karzai vēl svētdien apliecināja, ka ir šokēts un skumju pārņemts par amerikāņu karavīra sarīkoto slaktiņu.

Kandahāras slaktiņš ir pēdējais atgadījums vairāku incidentu virknē, kuros bijuši iesaistīti ārzemju karavīri un kas izraisījuši sašutumu afgāņu sabiedrībā. Tas noticis tikai dažas nedēļas pēc tam, kad plašus protestus Afganistānā izraisīja ziņas, ka ASV armijas bāzē Kabulas pievārtē sadedzināti ieslodzītajiem atņemti Korāna sējumi. Šajos protestos dzīvību zaudēja 40 cilvēki.

Reaģējot uz slaktiņu, talibu nemiernieku kustība pirmdien solīja atriebties "ārprātīgajiem amerikāņu mežoņiem". Talibi "atriebsies iebrucējiem un mežonīgajiem slepkavām par katru asinsliecinieku", teikts nemiernieku tīmekļa vietnē ievietotā paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits