Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

The New York Times: ASV sākušas plānot Sīrijas nākotni pēc Asada krišanas

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā nostiprinās pārliecība, ka Bašaram Asadam neizdosies palikt pie varas Sīrijā, tādēļ tā sākusi plānot amerikāņu politiku reģionā laika posmam pēc viņa krišanas, raksta The New York Times.

ASV kopīgi ar Turciju pārdomā, kā novērst pilsoņu kara varbūtību starp alavītu, drūzu, kristiešu un sunītu kopienām. Valsts departamenta ierēdņi tāpat aicina Sīrijas opozīcijas līderus apvienot pūles B. Asada gāšanai un jaunas valdības izveidei. B. Obamas administrācija noteikti vēlas izvairīties no amerikāņu iebrukuma Irākā seku atkārtošanas, kad visi spēki tika veltīti Sadama Huseina gāšanai, pievēršot maz uzmanības konfliktu starp Irākas naidīgajiem grupējumiem noregulēšanai, teikts rakstā.

Kāds B. Obamas administrācijas darbinieks atzīmējis, ka 90% Sīrijas eksportējamās naftas tiek pārdots Eiropā, tādēļ Eiropas tirgus slēgšana ir nodarījusi lielus zaudējumus Sīrijas ekonomikai un tas var dot papildus spiedienu uz B. Asada valdību. Pēc viņa vārdiem, Sīrijai ir maz sabiedroto, pie kā vērsties pēc palīdzības. "Ķīnieši saprot, ka viņu ekonomiskā attīstība daudz lielākā mērā ir atkarīga no attiecībām ar mums un Eiropu, nekā no Asada vai Kadafi izdzīvošanas," norādījis ierēdnis.

Izlūkdienesti, Tuvo Austrumu diplomāti, kā arī Eiropa un ASV ir arvien vairāk pārliecinātas, ka B. Asads var netikt galā ar vētru, kas nobriedusi pie Damaskas vārtiem. Tas liek amerikāņu administrācijai pārslēgties no domām par to, kā gāzt B. Asadu, uz plānošanu, ko darīt pēc tam, atzīmē laikraksts.

Vienlaikus analītiķi uzsver, ka jo ilgāk B. Asads paliks pie varas, jo agresīvāki būs protesti, un B. Asads var izmantot šo faktu represiju attaisnošanai. "Daudzi faktori var padarīt viņa aiziešanu sarežģītāku, nekā Mubaraka Ēģiptē vai Ben-Ali Tunisijā atkāpšanos," uzsvērts rakstā. Vispirms jau ASV un Eiropa pēdējā laikā daudz vairāk uztraucas par savām ekonomiskajām krīzēm. Bez tam protestiem Tunisijā, Ēģiptē, Lībijā un Jemenā bija iekšējs raksturs, bet Sīrijas sabrukums var izrādīties reģionālas nozīmes un atsaukties uz procesiem Irānā, Libānā, Jordānijā, Izraēlā un pat Irākā, it īpaši ja notikumi Sīrijā pāraugs pilsoņu karā pēc Irākas parauga, uzskata eksperti.

Sunnīti bruņojas arvien aktīvāk, un situācija saasinās. Irāna un Hezbollah atbalsta režīmu. Režīms arvien vairāk apzinās, ka nākotnē nav gaidāms nekas labs. Šī pati atskārsme liek ASV administrācijai kalt nākotnes plānus. Tai pašā laikā Vašingtona nevēlas, lai situācija izskatītos tā, it kā ASV mēģinātu režisēt notikumus Sīrijā, baidoties, ka amerikāņu iebrukuma rēgs vairāk kaitēs, nekā palīdzēs Sīrijas opozīcijai, uzsver izdevums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits