Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Tramps paraksta dekrētu pret Obamacare

Jaunais ASV prezidents Donalds Tramps piektdienas vakarā parakstīja dekrētu, kura mērķis ir ierobežot iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā pieņemtās veselības aprūpes sistēmas – tā sauktās Obamacare – "slogu".

Parakstīšanas laikā Ovālajā kabinetā Trampa personāla vadītājs Reinss Prībuss sacīja, ka ši dekrēta mērķis ir "minimizēt ekonomisko slogu", ko radījis 2010. gadā pieņemtais Pieejamās aprūpes likums (Affordable Care Act, ACA), "līdz [šī likuma] atcelšanai".

Pretrunīgi vērtētā ACA jeb Obamacare atcelšana ir viena no galvenajām prioritātēm republikāņiem, kas kontrolē abas Kongresa palātas un kopš piektdien notikušās Trampa inaugurācijas – arī Balto namu.

Obamacare mērķis bija nodrošināt veselības aprūpi miljoniem amerikāņu, kuriem to nenodrošina ne valsts apdrošināšana, ne darba devēji. Republikāņi uzskata, ka šī sistēma nozīmē dārgu virzību uz socializētu Eiropas stila medicīnisko aprūpi.

ACA tomēr panāca vairāk nekā 20 miljonu cilvēku pievienošanu veselības apdrošināšanai, samazinot amerikāņu īpatsvaru bez šīs apdrošināšanas no 16% 2010. gadā līdz 8,9% pērn.

Tramps ir pasludinājis par neiedomājamu to, ka trūcīgi amerikāņi ir izslēgti no veselības apdrošināšanas. Viņš arī uzsvēris, ka republikāņiem "vienlaicīgi" ar Obamacare atcelšanu ir jāapstiprina alternatīvs likums par veselības aprūpi.

ACA lielā mērā balstās uz prasību, ka visiem amerikāņiem jāapdrošina veselība, kā arī uz federālu subsīdiju nodrošināšanu tiem, kuri nevar to atļauties. Republikāņi uzskata, ka pirmā prasība ir ar pārmērīgu piespiedu raksturu, savukārt otrās īstenošana izmaksā pārāk dārgi.

Top komentāri

Mjā ...
M
Svaigākais, ko Tramps izdarīja - ziņa, ka ir izvākts no Ovālā kabineta M. Lutera Kinga krūšutēls, tā vietā novietojot Čērčila bisti.
Alla Borisovna
A
Īstenībā, tas, protams, ir nožēlojami, ka tik bagāta nācija kā amerikāņi nevar nodrošināt situāciju, ka katram amerikānim būtu iespēja ārstēties slimības gadījumā.
dodo
d
Nav te viena taisnība. Obama uzlika slogu kapitālistiem, bet Tramps to vēlas noņemt kā jau uzņēmējs miljardieris. Viss atkarīgs no prioritātēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits