Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Tramps samulsina ar izteikumu par nenotikušu uzbrukumu Zviedrijā

ASV prezidents Donalds Tramps uzrunā atbalstītājiem Floridā kaismīgi aizstāvējis imigrantu iebraukšanas ierobežošanu ASV, piesaucot terora aktus dažādās Eiropas valstīs, bet pie viena samānoties par tamlīdzīgu notikumu sestdien Zviedrijā, lai arī tur tāds nav noticis, vēsta ASV mediji.

Izklāstot savas pārdomas par atvērto robežu problemātiku un ar to saistītos terorisma draudus, viņš minēja Zviedrijas atvērto politiku, uzņemot bēgļus no Sīrijas, un piesaucis "to, kas vakar notika Zviedrijā", izraisot šīs valsts atbildīgo iestāžu un interneta lietotāju jautājumus.

"Mums sava valsts jātur drošībā," viņš teica. "Paskatieties, kas notiek Vācijā. Paskatieties, kas vakar notika Zviedrijā. Zviedrijā, kurš tam noticētu? Zviedrijā. Viņi pieņēma daudzus [bēgļus]. Viņiem ir problēmas, kas citādi neliktos iespējamas. Paskatieties, kas notiek Briselē. Paskatieties, kas notiek visapkārt pasaulei. Paskatieties uz Nicu. Paskatieties uz Parīzi," klāstījis Tramps.

Zviedrijas vēstniecība ASV jau prasījusi Trampa administrācijai paskaidrojumus par šo viņa uzrunu un piesauktos notikumus Zviedrijā.

Šīs valsts Drošības policija norādījusi, ka valstī nav noticis nekas tāds, kā dēļ vajadzētu paaugstināt terora draudu līmeni, tikmēr medijos un sociālajos tīklos Trampa piezīme izraisījusi visai vētrainu reakciju.

"Zviedrija? Terora uzbrukums? Ko viņš sapīpējies?" tviterī pirmajā emociju uzplūdā vaicājis bijušais Zviedrijas premjerministrs un ārlietu ministrs Karls Bilts.

 


Tramps skaidrojis, ka atsaucies uz telekanāla Fox News sižetu par imigrantiem Zviedrijā. 

"Mans paziņojums par to, kas notiek Zviedrijā, bija atsauce uz Fox News pārraidītu sižetu par imigrantiem un Zviedriju," Tramps norādīja tviterī.

Baltā nama pārstāve Sāra Hakabija-Sandersa pavēstīja, ka prezidents ir runājis par pieaugošo noziedzību un nesenajiem incidentiem vispār, ne atsaucies uz kādu konkrētu gadījumu.

Tramps savā runā varētu būt atsaucies uz telekanālā Fox News piektdien pārraidīto šovu Tucker Carlson Tonight, kurā bija vēstīts, ka Zviedrijā uzņemti 160 000 patvēruma meklētāju, bet tikai 500 atraduši darbu. Sižetā, kurā bija videomateriāls ar izsistiem logiem un ugunsgrēkiem, bija pausts, ka pēc imigrantu ierašanās pieaudzis ar ieročiem saistīto noziegumu un izvarošanu skaits.

Laikraksts Aftonbladet atbildējis Trampam ar rakstu "Lūk, kas piektdienas naktī notika Zviedrijā, prezidenta kungs!", kurā uzskaita dažus nopietnākos incidentus, tostarp norādot, ka policija dzinusies pakaļ kādam dzērājšoferim, kāds vīrietis guvis nopietnus apdegumus, kā arī pieminot lavīnbīstamības trauksmi, kas izsludināta kalnos.

Vēl kāds tvitera lietotājs pazobojies par Trampu, paziņojot, ka pēc "šaušalīgajiem aizvadītās nakts notikumiem Zviedrijas mēbeļu ražotājs IKEA sācis pārdot rokasgrāmatu "Kā uzbūvēt robežmūri"".

Zviedrijā, kas pazīstama ar ļoti labvēlīgu attieksmi pret bēgļiem un migrantiem, pēdējais ekstrēmistiska rakstura incidents pieredzēts 2010.gada decembrī, kad Stokholmas centrā kāds irākiešu izcelsmes Zviedrijas pilsonis uzspridzināja sevi un savu mašīnu, ievainojot divus cilvēkus.

Šis Trampa kļūmīgais izteikums nav pirmais gadījums, kad viņa administrācija pievērsusi sabiedrības uzmanību ar apšaubāma rakstura informāciju. Viņa padomniecei Keliennai Konvejai nesen nācās atzīt, ka viņa televīzijas intervijā runājusi par "slaktiņu Boulinggrīnā", kas patiesībā nekad nav noticis.

Bilts svētdien Zviedrijas sabiedriskajam radio izteicies, ka Trampa paviršā attieksme pret faktiem viņu patiesībā satrauc.

"Kad situācija pasaulē ir saspringta un balansē uz miera un kara robežas, tad šāds prezidents, kas izplata baumas, var izrādīties patiesi bīstams," viņš spriedis.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

maksis
m
Tramps nerunāja par kādu konkrētu uzbrukumu, bet par situāciju kā tādu pēc Zviedrijas katastrofālas situācijas atspoguļojuma Fox News https://www.youtube.com/watch?v=OSzjfAMk-RI Zviedru velkamistu polittehnologiem nav ko iebilst pēc būtības, tāpēc izliekas par muļķiem un novērš uzmanību ar kaut kādu pašu sacerētu ņemšanos ap nebūtiskām detaļām.
Trampam taisniba
T
Man riebj zviedru politiki un pat jau prese, kas ar savu politisko korektumu nicina un pazemo savus pamatiedzivotajus. Un piektdien Zviedrijaa 3 imigranti varoja meiteni radidami to facebookaa! Bet tas tacu nav nekads notikums pec politiku domam!
nu nu
n
kad šitie paši liberasti dienām cenšas noklusēt uzbrukumus un izvarošanas vācijā jaungada naktī, tad diena atrod šādai rīcībai attaisnojumu. sak, lai baumas neizplatītu. kad tramps pasaka to, kas ir, proti, ka zviedrijā drīz vairs dzīvot nevarēs, tad diena klabina zobus un šausminās. murgs ne prese.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits