Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lietuvas Bankas vadītājs: Šogad Lietuvā varētu ienākt jauna banka

Lietuvas tirgū šogad varētu ienākt jauna banka, otrdien preses konferencē paziņojis Lietuvas Bankas (LB) valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Sīkākas ziņas viņš nav sniedzis, vienīgi atzinis, ka šī nebūtu Eiropas Savienības (ES) valstu banka, bet saskaņā ar aģentūras BNS rīcībā esošu neoficiālu informāciju runa varētu būt par Ķīnas banku, kas apsver iespēju Lietuvā atvērt savu filiāli, lai apkalpotu te ienākošās savas valsts kompānijas.

"Tiekoties ar interesentiem, kuri nākotnē varētu ienākt šai tirgū, var just, ka viņu nodomi ir nopietni. Viens no viņiem, mūsuprāt, izrāda diezgan lielu interesi. (..) Kontakti bija visai nopietni, un mēs ceram, ka tas varētu notikt šogad, bet es negribētu mētāties ar solījumiem," žurnālistiem sacījis Vasiļausks.

Viņš norādījis, ka jaunais tirgus dalībnieks būtu banka ar ārvalstu kapitālu, bet neko sīkāk par to nav stāstījis.

Kā izteicies Lietuvas Bankas vadītājs, viens no galvenajiem faktoriem, kas jauno tirgus dalībnieku vilina, ir apstāklis, ka Lietuva ir eirozonas dalībvalsts.

"Domāju, ka lielākais vilinājums saistīts ar mūsu dalību eirozonā, ar mūsu aktīvajām darbībām maksājumu tirgū, kā arī ar priekšstatu par regulatoru kā par partneri," viņš sacījis. "Pagaidām mums trūkst pilnīgas ainas, ar ko šis pretendents saista savu ienākšanu Lietuvā, bet parasti ārvalstu bankas seko saviem korporatīvajiem klientiem. Tas varētu būt viens no iemesliem, bet galvenā "odziņa" ir mūsu dalība eirozonā."

Jautāts, vai tas nozīmē, ka runa ir par banku, kas nav no kādas ES valsts, Vasiļausks atbildējis: "Jūs trāpījāt.".

Pērn oktobrī Honkongas finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "International Business Settlement" (IBS) vadītājs Luo Fens laikrakstam "Verslo žinios" izteicās, ka Lietuvā iecerēts veidot norēķinu centru norēķiniem starp ES un Ķīnu. Šis uzņēmums sniedz starptautisko pārvedumu un banku pakalpojumus Ķīnas kompānijām, un viena no tā akcionārēm ir Ķīnas transporta un loģistikas, nekustamā īpašuma un finanšu korporācija "China Merchants Group" (CMG), kurai ir savi investīciju plāni Klaipēdā un kura jau investējusi Minskā.

Valsts pārvaldītajai CMG pieder arī banka China Merchants Bank. Pērn tika ziņots, ka CMG Lietuvā plāno veidot divas pārstāvniecības - vienu Viļņā un otru Klaipēdā, un pēdējo dibinās šīs grupas pārvaldītā ostu operatore China Merchants Holdings.

Vasiļausks arī pastāstījis, ka par specializētas bankas licenci nopietni interesējas viena no krājaizdevu sabiedrībām.

Šobrīd Lietuvā darbojas astoņas bankas - SEB, Swedbank, DNB, Nordea, Danske, Citadele, Šiaulių Bankas un Medicinos bankas. Nordea un DNB šā gada otrajā ceturksnī gatavojas apvienoties un turpmāk saukties Luminor, kļūstot par otro lielāko Baltijas valstu banku tirgus dalībnieci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits