Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Tunelis starp Helsinkiem un Tallinu izmaksās aptuveni 16 miljardus eiro

Pētījumā par dzelzceļa tuneļa būvi starp Helsinkiem un Tallinu aplēsts, ka tuneļa izbūve izmaksās aptuveni 16 miljardus eiro un ilgs 15 gadus, sākot no 2025. gada.

Eiropas Savienības (ES) programmas Central Baltic daļēji finansētā projekta FinEst Link pētījumā par tuneļa būvi secināts, ka tā ir ekonomiski iespējama, ja tiek izmantots valsts un privātā sektora partnerības modelis, privātajam sektoram finansējot tuneļa izbūvi un 40% no izmaksām sedzot no ES līdzekļiem.

Kad tunelis sāktu darboties, ienākumi no tuneļa izmantošanas segtu ikgadējās apkopes izmaksas, bet būtu nepieciešamas arī subsīdijas dzelzceļa satiksmes uzturēšanai.

Subsīdijām no Somijas un Igaunijas būtu jāsasniedz 280 miljoni eiro gadā 40 gadus pēc kārtas, norādīts pētījumā.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka tiešā peļņa no tuneļa reģionam pārsniegtu piecus miljardus eiro gadā. Lielāko daļu no šīs summas veido laika ietaupījums, izteikts naudā. Netiešā veidā tunelis piesaistītu vēl septiņus miljardus eiro gadā.

Tuneļa izmaksas ietver paša tuneļa izbūvi, divu mākslīgo salu izveidošanu, plānošanas izmaksas, dzelzceļa staciju celtniecību, termināļu un depo izbūvi. Taču dzelzceļa ritošais sastāvs izmaksās nav iekļauts.

FinEst Link pētījumā norādīts, ka tunelis palīdzētu izveidot reģionu, kas ietvertu abas pilsētas un trīs miljonus iedzīvotāju, nākotnē ļaujot cilvēkiem, precēm un pakalpojumiem viegli pārvietoties šajā teritorijā.

Darba tirgus paplašināšanās arī sekmētu ekonomikas izaugsmi, pavērtu jaunas iespējas uzņēmējiem un uzlabotu dzīves kvalitāti.

Tunelis starp Igaunijas un Somijas galvaspilsētām būtu zemūdens konstrukcija 90 kilometru garumā. Brauciens ar vilcienu pat tuneli no vienas pilsētas līdz otrai ilgtu aptuveni pusstundu.

Tunelis saistītu Centrāleiropas dzelzceļa tīklus ar Arktiku.

Projektam FinEst Link tuneļa būves izvērtējumam atvēlēti 1,3 miljoni eiro. Projektu vada Somijas Helsinku-Ūsimā reģiona padome, sadarbojoties ar Helsinkiem un Tallinu, Igaunijas Harju apriņķi, Somijas Transporta pārvaldi un Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits