Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Afganistānā ievieš likumu, kas atļauj sievu izvarošanu

Afganistānā stājies spēkā šiītu minoritātes laulību regulējošs likums, kas atļauj vīram turēt badā un izvarot sievu, ja viņa atsakās nodarboties ar seksu. Tā kritiķi apsūdz Valsts prezidentu Hamīdu Karzajī likuma apstiprināšanā un sieviešu tiesību ignorēšanā, lai iegūtu konservatīvās šiītu minoritātes balsis šonedēļ paredzētajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās, raksta BBC.

Likums šā gada sākumā vienreiz jau tika apstiprināts. Tā sākotnējā versija noteica, ka šiītu sievietei laulātā drauga seksuālās vēlmes obligāti jāapmierina vismaz reizi četrās dienās, faktiski pieļaujot sievietes izvarošanu, ja viņa atsakās no seksa. H.Karzajī saņēma asu starptautiskās sabiedrības kritiku, pēc kuras viņš apsolīja veikt likuma pārstrādi.

Sieviešu tiesību aizstāvji apgalvo, ka likuma jaunajā versijā ir daži uzlabojumi, tomēr tas joprojām ir represīvs. Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch uzskata, ka H.Karzajī īstenojis "prātam neaptveramu afgāņu sieviešu pārdošanas darījumu, lai iegūtu fundamentālistu atbalstu".

Tomēr ASV un Lielbritānija, kuras 2001.gadā vadīja iebrukumu Afganistānā, pagaidām atturas izteikties par likumu, baidoties no drošības stāvokļa pasliktināšanās pirms vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits