Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Afganistānas prezidenta vēlēšanās varēs kandidēt arī talibi

2014.gadā gaidāmajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās varēs kandidēt arī talibi, trešdien pavēstīja Neatkarīgās vēlēšanu komisijas vadītājs Fazils Ahmads Manavi.

Pašreizējais prezidents Hamids Karzai, kurš šobrīd amatā aizvada otro mandāta termiņu, saskaņā ar valsts konstitūciju vairs nevar atkārtoti kandidēt vēlēšanās. Prezidenta vēlēšanas Afganistānā notiks 2014.gada 5.aprīlī, un līdz šim vēl nav izkristalizējies neviens favorīts, kas varētu stāties Karzai vietā.

Manavi trešdien solīja, ka Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija ievēros neitralitāti gaidāmajās vēlēšanās. "Mēs pat esam gatavi nobruģēt ceļu bruņotās opozīcijas, vai tie būtu talibi vai [Afganistānas otrais lielākais nemiernieku grupējums] "Hezb i Islami" ("Islāma partija"), dalībai vēlēšanās kā vēlētājiem vai kandidātiem," preses konferencē skaidroja amatpersona, solot, ka vēlēšanās netiks pieļauta diskriminācija.

Talibi, kuru izveidoto islāmistu režīmu 2001.gadā gāza ASV vadītie starptautiskie spēki, 2009.gada prezidenta vēlēšanās nepiedalījās. Talibi toties vēlēšanu dienā sarīkoja virkni uzbrukumu, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 cilvēki. Afganistānas drošības dienesti uzstāj, ka ir guvuši mācību no vardarbības aizēnotajām 2009.gada vēlēšanām, un sola nepieļaut uzbrukumus nākamo vēlēšanu gaitā. "Afganistānas drošības institūcijas sāks strādāt, lai radītu visaptverošu plānu drošības grantēšanai vēlēšanās," atklāja Aizsardzības ministrijas štāba priekšnieks Širs Muhameds Karimi.

Karzai pārvēlēšanu 2009.gadā aizēnoja plaši pārkāpumi. Starptautiskā sabiedrība nākamās vēlēšanas uzskata par vienu no pēdējiem šķēršļiem pirms NATO kaujas spēku izvešanas no kara izpostītās valsts, kas plānota līdz 2014.gada nogalei. Starptautiskā Krīzes grupa šomēnes brīdināja, ka Kabulas valdība pēc NATO spēku izvešanas varētu izjukt, it īpaši - ja prezidenta vēlēšanu norisi aizēnos krāpšanās gadījumi. Starptautiskie donori jūlijā Tokijā aizvadītajā konferencē solīja Afganistānai piešķirt 16 miljardus dolāru, lai nepieļautu haosa iestāšanos pēc ārvalstu karaspēka izvešanas, taču, lai Afganistāna varētu saņemt šo finansējumu, tai izvirzītas vairākas prasības, tostarp attiecībā uz 2014.gada paredzētajām vēlēšanām. Karzai ir bijis vienīgais prezidents Afganistānā kopš talibu režīma gāšanas 2001.gadā.

Dalībai Afganistānas prezidenta vēlēšanās potenciālie kandidāti var pieteikties līdz 2013.gada 6.oktobrim. Neatkarīgā vēlēšanu komisija saņemtos pieteikumus izvērtēs un 16.novembrī publicēs galīgo kandidātu sarakstu.

Sākotnējie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti 2014.gada 24.aprīlī, bet galīgie rezultāti gaidāmi 14.maijā. Ja būs nepieciešams, vēlēšanu otrā kārta notiks 28.maijā. Līdz ar prezidenta vēlēšanām notiks arī provinču padomju vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits