Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Alkolāzers ķers dzērājšoferus

Drīzumā autovadītājiem, kuri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un neievēro Krievijā pagājušajā gadā ieviesto nulles promiļu likumu, pretī stāsies fotoradari, kuri no attāluma varēs noteikt, vai automašīnā atrodas iereibuši cilvēki. Krievijas Iekšlietu ministrija šonedēļ paziņojusi, ka ar alkolāzeru aprīkotie fotoradari, kuriem ir dots nosaukums Buton, no nākamā gada sākuma tiks izvietoti visā valstī.

Krievu zinātnieki esot radījuši ierīci, kuras raidītais lāzera stars dažu sekunžu laikā spējot noteikt, vai garām braucošā autotransporta salonā ir alkohola izgarojumi. Ierīces izveidotāji stāsta, ka tās darbības pamatā ir spektrālā analīze. Lāzera stars izejot cauri jebkuram automašīnas stiklam un nosakot gaisa saturu salonā. Ja ierīce konstatē, ka tā sastāvā ir arī alkohols, tad alkolāzers par to ziņo.

Alkolāzera izstrādātāji apgalvo, ka ierīce pieķers autovadītāju, pat ja tas būs paņēmis uz krūts nelielu malciņu grādīgās dziras, raksta izdevums Moskovskij komsomoļec. Lāzers gan nav spējīgs noteikt, kurš - autovadītājs vai viņa pasažieri - ir dzēris. Skaidroties ar policiju nāksies arī tiem autovadītājiem, kuri neilgi pirms sēšanās pie stūres būs lietojuši alkoholu saturošus medikamentus vai skūpstījušies ar iedzērušu cilvēku.

Pagaidām šī unikālā ierīce esot pieejama dažos eksemplāros, bet Krievijas Valsts ceļu satiksmes inspekcija sola, ka tuvākā gada laikā tūkstošiem alkolāzeru būs redzami valsts lielāko pilsētu ielās.

Autovadītāju tiesību aizstāvji gan uzskata, ka alkolāzeri būs jauns veids, kā ceļu policisti varēs izspiest naudu no autovadītājiem.

Dzērājšoferi ir viens no galvenajiem daudzo traģisko ceļu satiksmes negadījumu cēloņiem, kas ik gadu notiek uz Krievijas autoceļiem. Tādēļ 2010. gadā valstī, kuras prezidents Dmitrijs Medvedevs pēdējos gados ir izvērsis plašu pretalkohola kampaņu, stājās spēkā likums, kas noteic, ka pirms sēšanās pie auto stūres vispār nedrīkstēs lietot alkoholu, jo pretējā gadījumā draud autovadītāja tiesību atņemšana uz laiku no pusotra līdz diviem gadiem.

Iepriekš autovadītājs varēja sēsties pie stūres, ja alkohola daudzums asinīs bija ne vairāk kā 0,3 promiles, kas ir ekvivalenti puslitram alus, 40 gramiem degvīna vai glāzei baltvīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla noraidījusi aicinājumus pārtraukt uguni

Izraēla noraidījusi 12 sabiedroto valstu kopīgajā paziņojumā izteikto aicinājumu uz 21 dienu noteikt uguns pārtraukumu Libānā, lai Izraēlas un islāmistu kaujinieku grupējuma Hizbullāh savstarpējās a...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits