Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Amatu pamet nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēts britu kardināls

Lielbritānijas augstākais Romas katoļu garīdznieks kardināls Kīts O'Braiens, kura vārds izskanējis saistībā ar apsūdzībām par nepiedienīgu uzvedību, pirmdien paziņoja, ka atkāpjas no amata. Šis lēmums jau stājies spēkā.

O'Braiens, kurš, būdams Sentendrūsas un Edinburgas arhibīskaps, bija arī Skotijas katoļu garīgais līderis, noliedz apsūdzības, ka viņš 80.gados būtu seksuāli uzmācies priesteriem. Ja O'Braiens nebūtu atkāpies no amata, viņš būtu bijis vienīgais britu kardināls, kurš piedalās jaunā pāvesta vēlēšanās.

Tomēr O'Braiens tagad apstiprināja, ka viņš nepiedalīsies martā paredzētajā konklāvā. "Es šajā konklāvā, tieši klātesot, nebūšu ar viņiem kopā," viņš sacīja. "Es negribu, ka mediju uzmanība Romā ir pievērsta man, bet gan lai tā būtu pievērsta pāvestam Benediktam XVI un viņa pēctecim." "Atskatoties uz maniem kalpošanas gadiem - par visu labo, ko es emu varējis darīt, es pasakos Dievam. Par visām kļūmēm - es atvainojos tiem, kurus esmu aizskāris," paziņojumā par atkāpšanos norādīja O'Braiens.

Bija plānots, ka O'Braiens atkāpsies no amata martā savā 75.dzimšanas dienā, tomēr tagad viņš norāda: "Svētais tēvs tagad ir nolēmis, ka mana atkāpšanās stājas spēkā šodien 2013.gada 25.februārī."

Apsūdzību vidū ir kāda priestera apgalvojumi, ka O'Braiens pēc kopīgas iedzeršanas viņam esot uzmācies, ziņoja laikraksts "The Guardian". Kāds cits priesteris apgalvojis, ka O'Braiens izmantojis vakara lūgšanas "nepiedienīgu kontaktu" aizsegam.

O'Braiens iepriekš aizdevis dusmas geju un lesbiešu kopienai ar savu stingro nostāju homoseksualitātes jautājumos. Viņš iestājies pret viendzimuma laulībām un viendzimuma pāru tiesībām adoptēt bērnus. Homoseksuāļu tiesību atbalsta organizācija "Stonewall" pērn piešķīra viņam titulu "Gada svētulis". Tomēr vēl tikai pagājušajā nedēļā viņš aicināja katoļu baznīcu atteikties no celibāta prasības priesteriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits