Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Amnesty International: NATO jāizmeklē civiliedzīvotāju bojāeja uzlidojumos Lībijā

NATO būtu jāizmeklē ziņojumi par alianses gaisa spēku uzlidojumos Lībijā pērn nogalinātajiem civiliedzīvotājiem un jāizmaksā kompensācijas bojāgājušo tuviniekiem, ar šādu paziņojumu pirmdien nākusi klajā starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Amnesty International.

"Jāveic adekvāta izmeklēšana un jānodrošina kompensācijas upuriem un to tuviniekiem," teikts organizācijas paziņojumā, kas izplatīts tieši gadu pēc pirmajiem NATO spēku uzlidojumiem Lībijā.

2011.gada 19.martā Francijas, ASV un Lielbritānijas spēki saskaņā ar ANO Drošības padomes mandātu uzsāka gaisa uzlidojumus Lībijas režīma objektiem. Amnesty International norāda, ka tai ir dokumentētas liecības par 55 civiliedzīvotāju bojāeju NATO spēku uzlidojumos Tripolē, Sirtā un citviet Lībijā.

Lai gan organizācija atzīst, ka NATO pielika "ievērojamas pūles", lai nepieļautu mierīgo iedzīvotāju bojāeju, tā pārmet aliansei, ka nav veikta izmeklēšana par nevainīgu cilvēku nogalināšanu. "Daudzi bojāgājušie dzīvību zaudēja uzlidojumos privātām mājām," un nebija pierādījumu, ka šīs mājas uzbrukuma brīdī būtu tikušas izmantotas militāriem mērķiem, norāda Amnesty International.

Tikmēr ANO komisija, kas izmeklē Lībijā pastrādātos kara noziegumus un cilvēktiesību pārkāpumus, marta sākumā konstatēja, ka NATO gaisa triecienos pagājušajā gadā gājušas bojā 60 civilpersonas, bet 55 guvušas ievainojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits