Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Apsver sprāgstvielu implantēšanu teroristiem pašnāvniekiem

Jemenā bāzētais starptautiskā teroristiskā tīkla Al Qaeda atzars aktīvi plānojot sprāgstvielu implantēšanu potenciālajiem teroristiem pašnāvniekiem, lai, iespējams, varētu veikt uzbrukumus lidmašīnām, vēsta izdevums The Wall Street Journal. ASV valdība pēdējās dienās esot brīdinājusi aviokompānijas un citu valstu varas iestādes, ka teroristi ar ķermenī ievietotām sprāgstvielām var mēģināt iekļūt lidmašīnās, tādēļ lidostās ASV un ārvalstu lidostās, no kurām notiek lidojumi uz ASV, ieviesti papildu drošības pasākumi.

ASV Iekšzemes drošības departamentam neesot informācijas, ka drīzumā tiktu plānoti šāda veida uzbrukumi. Tomēr drošības līmenis ir pastiprināts, jo islāmistu grupējuma Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP) centieni veikt sprāgstvielu implantēšanu teroristu ķermenī ir pastiprinājušies pēdējo mēnešu laikā. Jemenā plašo pret valdību vērsto protestu un cilšu sadursmju dēļ ir iestājies drošības vakuums, tādēļ ekstrēmisti varot darboties ar atraisītākām rokām.

Baltā nama pārstāvis Džejs Kārnijs apgalvo, ka islāmisti aktīvi meklē aizvien jaunus veidus, kā paslēpt sprāgstvielas, lai tās ienestu pasažieru pilnās lidmašīnās, jo pēdējos gados lidostu drošības sistēmas ir piedzīvojušas nozīmīgus uzlabojumus. Viņš stāsta, ka sprāgstvielas var ievietot vēdera dobumā, krūtīs vai sēžamvietā, tomēr Al Qaeda eksperti aktīvi studējot cilvēka anatomiju, lai atrastu citas vietas, kur implantēt bumbas.

ASV Transporta drošības administrācija uzskata, ka teroristiem ideja par spridzekļu implantēšanu radusies pēc tam, kad 2009. gada Ziemassvētkos AQAP savervēts islāmists ar apakšbiksēs paslēptu bumbu neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt lidmašīnu, kas no Amsterdamas devās uz ASV pilsētu Detroitu. Terora akts neizdevās, jo sprāgstvielas bija kļuvušas mitras no sviedriem.

Drošības speciālisti apgalvo, ka teorētiski implantēta bumba var strādāt, ja nelielu daudzumu sprāgstvielas ievieto plastikāta apvalkā, bet detonēšanai izmanto šļirci, ar ko apvalkā ievada ķimikāliju sajaukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits