Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aptaujas: Īrijas vēlētāji referendumā atbalstīs jauno starpvalstu līgumu fiskālās disciplīnas stiprināšanai ES

Īrijā gaidāmajā referendumā par jauno starpvalstu līgumu fiskālās disciplīnas stiprināšanai Eiropas Savienībā (ES) vēlētāji atbalstīs šo līgumu, liecina sabiedriskās domas aptauju rezultāti. Šīs ir pirmās aptaujas, kopš otrdien tika paziņots par šī referenduma rīkošanu.

Aptaujā, kuru rīkoja socioloģisko pētījumu kompānija Red C pēc laikraksta Sunday Business Post pasūtījuma, intervējot 1000 cilvēkus, 44% respondentu sacīja, ka balsos par šo līgumu, 29% bija gatavi balsot pret, bet 27% nebija izlēmuši, kā balsos.

Citā aptaujā, kuru rīkoja kompānija Millward Brown Lansdowne pēc laikraksta Sunday Independent pasūtījuma, 37% respondentu bija gatavi balsot par un 26% - pret, 15% nebija izlēmuši, kā balsot, un 22% sacīja, ka balsos atkarībā no kādiem apstākļiem.

Īrijas premjerministrs Enda Kenijs otrdien parlamentā paziņoja, ka Īrijā tiks rīkots referendums par šī līguma ratifikāciju. Viņš informēja, ka lēmumu par referenduma rīkošanu pieņēmis, sekojot ieteikumam, ko viņa valdībai devusi  Īrijas ģenerālprokurore Moija Hvīlena, kas ir valdības oficiālā konsultante likumdošanas jautājumos. Ir gaidāms, ka šis referendums notiks maijā vai jūnijā.

Janvārī publiskota aptauja rādīja, ka tādu vēlētāju skaits, kas balsotu par līgumu, ir tikai nelielā pārsvarā. Toreiz balsot par bija gatavi 40% aptaujāto, pret - 36%, bet 24% nebija izlēmuši, kā balsot.

Īrijas Eiropas lietu ministre Lusinda Kreitone janvāra beigās brīdināja, ka  Īrija diez vai varēs palikt eiro zonā, ja līgums referendumā tiks noraidīts. "Es uzskatu, ka tas [negatīvs balsojums] padarīs mūsu palikšanu [Eiropas] Monetārajā savienībā (EMS) teju neiespējamu, jo dalība šajā savienībā nozīmē, ka tiek pildīti tajā spēkā esošie noteikumi," viņa paskaidroja intervijā  Īrijas publiskajai raidsabiedrībai RTE.

Vairāki  Īrijas ministri iepriekš teica, ka vēlētos nepieļaut referendumu, jo baidās, ka īri balsos pret, šādi paužot savu neapmierinātību ar valstī īstenotajiem taupības pasākumiem, kuru dēļ pasliktinājies viņu dzīves līmenis.

Īrijā spēkā esošā konstitūcija noteic, ka referendumi ir jārīko par visiem ES līgumiem un grozījumiem ES līgumos.

Īrijas pilsoņi iepriekš divas reizes nobalsoja pret izmaiņām ES līgumos, tomēr atkārtotos referendumos nobalsoja par šīm izmaiņām.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi, tostarp Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, piektdien Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku  fiskālo disciplīnu. No 27 dalībvalstīm līgumu neparakstīja Lielbritānija un Čehija.

Jaunā līguma mērķis ir stiprināt Eiropas Monetārās savienības (EMS) ekonomikas pīlāru, vienojoties par noteikumiem, kas veicinās budžeta disciplīnu, nostiprinās ekonomikas politiku koordināciju un uzlabos eiro zonas pārvaldību.

Līgums pastiprina jau spēkā esošo ES normatīvo regulējumu un uzraudzības mehānismus  fiskālās disciplīnas jomā attiecībā uz budžeta deficītu un valsts parādu. Līgums arī paredz, ka  fiskālās disciplīnas prasības ir jāiestrādā katras dalībvalsts nacionālajos likumos.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas dalībvalstis, kas plānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits