Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar milzīga Londonas modeļa sadedzināšanu piemin Lielā ugunsgrēka gadadienu

Liels 17.gadsimta Londonas atveidojums kokā svētdien tika sadedzināts Temzas upē, lai atzīmētu 350.gadadienu kopš Lielā Londonas ugunsgrēka, kas pavēra ceļu mūsdienu pilsētas izbūvei.

Skatītāji pulcējās Lielbritānijas galvaspilsētai cauri plūstošās upes krastos, lai vērotu, kā tiek aizdedzināts 120 metrus garais koka modelis.

Liesmām pārņemot pa upi peldošo pilsētas atveidojumu, skatītāji to iemūžināja ar saviem viedtālruņiem.

Koka modelī tika iemūžināta Londona, kāda tā bija 1666.gada 2.septembrī. To aizdedzināja "dedzināšanas mākslinieks" Deivids Bests no ASV. Pasākumu varēja vērot arī tiešsaistē.

Lielais Londonas ugunsgrēks sākās Tomasa Farinora maiznīcā Pudingleinā. Tas turpinājās līdz 5.septembrim, nopostot 80% no Londonas ar mūri norobežotās iekšpilsētas, ko veidoja pārsvarā koka apbūve.

Aplēses liecina, ka Lielā Londonas ugunsgrēka rezultātā pajumti zaudēja 70 tūkstoši no 80 tūkstošiem cilvēku, kas tolaik dzīvoja pilsētā. Ugunsgrēkā tika iznīcināti 13,2 tūkstoši māju, 87 draudzes baznīcas un Svētā Pāvila katedrāle.

Šodienas Londona ar tai raksturīgo baroka laika arhitektūru no pelēka Portlendas akmens tika uzcelta uz koka apbūves pilsētas pelniem, lai gan iepriekšējais ielu izkārtojums tika saglabāts, lai nepārkāptu īpašumtiesības.

Ugunsgrēka atveidošana svētdien bija daļa no plašākiem pasākumiem par godu gadadienai, kas simbolizē pilsētas spēju atjaunoties un uzplaukt.

Londonas pilsētas kultūras un tūrisma attīstības nodaļas vadītājs Niks Bodžers uzsvēra, ka Lielbritānijas galvaspilsētas elastīgums, kas tika pārbaudīts arī pagājušā gadsimta 40.gadu sākumā, kad kara laikā pilsēta vairākkārt tika bombardēta, ir palīdzējis tai atjaunoties un izdzīvot.

Svētku programma liesmas tika projicētas arī uz Svētā Pāvila katedrāles sienas. Tas ir viens no ikoniskākajiem pieminekļiem Lielbritānijas galvaspilsētā, kas tika pabeigts 44 gadus pēc Lielā Londonas ugunsgrēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits