Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Arctic Sea lietā apsūdzētais: uzbrukumu pasūtīja igauņu izlūkdienests

Tallinas iedzīvotājs Dmitrijs Savins, kurš apsūdzēts sauskravas kuģa Arctic Sea nolaupīšanā, paziņojis, ka nozieguma pasūtītājs esot igauņu biznesmenis Ēriks Kross, kurš desmit gadus vadījis Igaunijas izlūkdienestu, vēsta lenta.ru.

Pats Ē.Kross igauņu medijiem teicis, ka ne igauņu, ne Krievijas tiesībsargājošās iestādes pie viņa nav vērsušās, lai iegūtu informāciju saistībā ar Arctic Sea nolaupīšanu, bet D.Savina «atzīšanās», viņaprāt, ir izdomāta.

Arī Igaunijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihelsons uzskata D.Savina paziņojumu par Ē.Krosa saistību ar Arctic Sea nolaupīšanu par nepamatotu un ieplānotu, lai viņu diskreditētu, raksta Postimees.

D.Savinam Maskavas tiesā piektdien tika dots pēdējais vārds pirms sprieduma pasludināšanas.

Kā liecinājis D.Savins, viņš no Ē.Krosa esot saņēmis vēsti – ar savu liecināšanu viņš – D.Savins - esot «liedzis sev atpakaļ ceļu uz dzimteni». Apsūdzētais arī paziņojis, ka viņa ģimene saņemot draudus, pie mājām dežurējot «kaut kādas automašīnas». D.Savins arī apgalvo, ka Ē.Kross esot ļoti ietekmīgs cilvēks Eiropas Savienībā.

D.Savins ir otrs no astoņiem aizturētajiem - kuģa Arctic Sea nolaupītājiem -, kurš sadarbojas ar prokuratūru. Iepriekš tiesa šajā noziegumā apsūdzētajam Andrejam Luņevam piesprieda piecus gadus cietumsoda.

Maskavas tiesā prokurors nolasīja D.Savina liecību, ka viņš esot kuģa Arctic Sea nolaupīšanas organizators un darbojies pēc igauņu uzņēmēja Ē.Krosa pasūtījuma. D.Savins apgalvoj, ka bijis Ē,Krosa biznes partneris. Tā kā Ē.Krosam bijušas finanšu grūtības, viņš tās esot nolēmis risināt ar saņemto izpirkuma naudu par nolaupīto kuģi.

Apsūdzētais arī pastāstījis, ka Arctic Sea kā uzbrukuma mērķis ticis izvēlēts pēdējā brīdī, jo tam bijusi klusa gaita un zemi apmales. Sākotnēji uzbrukums bijis plānots atklātā okeānā pie Portugāles krastiem, bet pēc tam izvēlēts daudz vienkāršāks variants.

Jau ziņots, ka Arctic Sea ar kravu no Somijas devās uz Alžīriju un tika sagrābts Baltijas jūrā pērnā gada 24.jūlijā.

D.Savins arī paziņoja, ka Ē.Kross kā pasūtītājs neesot izpildījis savas saistības, proti, nav evakuējis uzbrucējus, ja izgāzīsies uzbrukuma plāns. Tāpēc pašam D.Savinam bijis jāved sarunas, prasot izpirkuma naudu – 1,5 miljonus dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits