Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Arvo Perts velta simfoniju Hodorkovskim

Eiropas pirmatskaņojumu Helsinkos piedzīvojusi laikmetīgās mūzikas klasiķa Arvo Perta jaunā, 4.simfonija Losandželosa, kas veltīta jau kopš 2003.gada Krievijā ieslodzījumā turētajam lieluzņēmējam Mihailam Hodorkovskim, kuru šobrīd Maskavā atkal tiesā. Ar šo veltījumu ievērojamais komponists, kurš pats 1980.gadā emigrēja no toreizējās PSRS, pauž morālu atbalstu prettiesiskuma upuriem Krievijā. Iepriekš, 2006. un 2007.gadā viņš pilnīgi visu savu darbu atskaņojumus jebkur pasaulē bija veltījis noslepkavotās žurnālistes Annas Poļitkovskas piemiņai.

Patlaban Vācijā dzīvojošais pasaulslavenais igauņu komponists, jaunās vienkāršības un tā sauktā svētminimālisma mūzikas virziena ikona, parasti ir noslēgts un izvairās sniegt intervijas, taču šoreiz intervijā speciāli Krievijas Radio Svoboda stāstījis par jauno simfoniju un kāpēc to veltījis Hodorkovskim. "Ceturtajai simfonijai iedvesmojos no Sargeņģelim veltītajiem kanoniskajiem tekstiem. Lai gan orķestra skaņdarbā neskan vārdi, tie tomēr kalpoja par pamatu manas simfonijas struktūrai. Šādi es mūzikā vēlējos sniegt roku ieslodzītajam — Mihailam Hodorkovskim. Un viņa personā visiem, kas atrodas beztiesiskā ieslodzījumā Krievijā. Es gribēju nosūtīt viņiem miera un gara spēka vēsti," pareizticīgais komponists stāstījis Radio Svoboda korespondentam pēc 4.simfonijas Eiropas pirmatskaņojuma, ko koncertā Helsinkos 16.aprīlī veica Helsinku filharmoniskais orķestris diriģenta Džema Mansura vadībā. Zīmīga ir sagadīšanās, ka simfonijas pirmatskaņojums Helsinkos notika tieši pirms Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva vizītes Somijā. Zīmīgi arī, ka savu iepriekšējo lielo simfonisko opusu — Trešo simfoniju A.Perts sacerējis nu jau pirms 38 gadiem — 1971. gadā, kad pats vēl dzīvoja toreizējā padomju Igaunijā. Vēlāk, 1980.gadā, mūziķis emigrēja no PSRS, jo padomju režīms viņam liedza īstenot garīgās mūzikas komponista radošo būtību.

"Runāt mūzikas valodā ir liela privilēģija. Mūzika runā ar visiem, pāri politiskajām robežām un teritorijām. Es priecājos, ka manas simfonijas ikviens nākamais atskaņojums atgādinās tā cilvēka vārdu, kam tā veltīta. Tas saasinās preses uzmanību un līdzjūtību Mihaila Hodorkovska liktenim. Man ļoti gribētos cerēt, ka manas simfonijas mūzika un veltījums neatstās klausītājus vienaldzīgus. Jo īpaši es vēlos klauvēt pie to cilvēku sirdīm, kuriem Hodorkovska liktenis līdz šim bijis vienaldzīgs," Arvo Perts uzsvēra intervijā klausītājiem Krievijā. Somu diriģenta Esa Peka Salonena vadītajā pasaules pirmatskaņojumā šā gada janvārī Losandželosā un trijos koncertos Čikāgā īpaši saviļņojoši bijis redzēt, kā klausītāju tūkstoši pieceļas kājās, tādējādi paužot solidaritāti. Pēc tam cilvēki nākuši dalīties pārdomās un paust atbalstu, daudzi teikuši, ka personiski pazīst Hodorkovski.

Komponists sarunā radio pieminēja arī Hodorkovska biznesa (naftas koncerna JUKOS) un šodienas likteņa līdzgaitnieku Platonu Ļebedevu, kurš arī atrodas ieslodzījumā un tiek kopā ar viņu tiesāts.

Jāpiebilst, ka komponists runāja krieviski, apliecinot, ka tā ir viņa ikdienas lūgšanu valoda — līdzīgi kā savulaik bijis komponistam Igoram Stravinskim, kurš lielāko dzīves daļu pavadīja rietumos. Komentējot patlaban Maskavā notiekošo, pret abiem uzņēmējiem vērsto tiesas procesu, A.Perts to nosauca par absurdu un atzina, ka nožēlojamā stāvoklī ir arī paši tiesneši. "Šajā gadījumā tiesneša profesiju var salīdzināt ar ārsta profesiju. Jaunais cilvēks cenšas kļūt par labu ārstu, mācās, cer un pat dod Hipokrata zvērestu. Un iedomājieties, ka tā vietā, lai cilvēkus ārstētu, dzīve viņu noliek tādos apstākļos, ka viņš kļūst par bendi. Tas ir šausmīgi, tas ir traģiski." Tāpēc aizlūgumu mūzikā komponists adresējis arī tiesātājiem.

Arvo Perta 4.simfonijas nākamais atskaņojums paredzēts maijā Ņujorkā ar Džefu Miļarski pie diriģenta pults. Maijā simfonija arī pirmo reizi skanēs Austrālijā, Kanberā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits