Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Beigusies Ķīnas skaļākā tiesas prāva pēdējo 30 gadu laikā

Pēc tikai septiņas stundas ilgas tiesas sēdes ceturtdien beigusies Ķīnas skaļākā prāva pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Tās centrā ir uzņēmēja Gu Kailai, kuras vīrs ir nu jau bijušais politiķis Bo Sjilai, kam tika prognozēts augsts amats Ķīnas valdībā pēc šoruden paredzētās vadības maiņas komunistiskajā lielvalstī. Viņa karjerai svītru pārvilka dzīvesbiedres nokļūšana uz apsūdzēto sola.

Gu Kailai apsūdz britu uzņēmēja Nīla Heivuda slepkavībā, kas notika pērn novembrī miglainos apstākļos viesnīcā valsts dienvidrietumu lielpilsētā Čuncjinā, kur Bo Sjilai tobrīd vadīja Komunistiskās partijas vietējo nodaļu. Sākotnēji par N. Heivuda nāves cēloni tika pasludināta sirdstrieka, bet martā pilsētā esošajā ASV konsulātā ieradās vietējās policijas priekšnieks un Bo Sjilai labā roka Vans Lidzjuņs, lai paziņotu par augsta līmeņa slepkavību un centieniem piesegt vainīgos.

Neilgi pēc tam Bo Sjilai tika atstādināts no amata par «disciplināriem pārkāpumiem», bet Gu Kailai un viņas palīgam Džanam Sjaodzjuņam uzrādītas apsūdzības slepkavībā.

Tiesas izplatītajā paziņojumā teikts, ka Gu Kailai pērn 13. novembrī kādā viesnīcā tikusies ar N. Heivudu. Abi lietojuši alkoholu, bet, kad vīrietis bijis krietni iereibis, viņa N. Heivudam mutē ielējusi indi, ko Gu Kailai bija sagādājis Džans Sjaodzuņs. Gu Kailai nogalinājusi britu uzņēmēju, jo viņiem bijis nopietns biznesa strīds, un sieviete baidījusies, ka N. Heivuds apdraud viņas dēla drošību, raksta BBC. Spriedums lietā tikšot pasludināts tuvākajās dienās. Notiesāšanas gadījumā Gu Kailai un Džanam Sjaodzjuņam draud nāvessods.

Lietai pievērsta milzu uzmanība, jo tā raisa jautājumus par korupciju Ķīnas augstākajās politiskajās aprindās, uz ko tā met lielu ēnu pirms paredzētās valsts līderu nomaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits